Пошук

Сьогодні, 22 січня, ми відзначаємо День Соборності

Дата: 22.01.2023 14:41
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Сьогодні, 22 січня, ми відзначаємо День Соборності🇺🇦

Насправді ця дата нагадує нам про дві важливі і взаємоповʼязані події в українській історії – проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки, тобто обʼєднання, українських земель.

105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу».

А через рік цього ж дня, у 1919-му, УНР та Західноукраїнська Народна Республіка проголосили історичний Акт Злуки. Так обʼєдналися в одну державу українські землі, які до цього були розділені кордонами тогочасних імперій.

Соборність – це про обʼєднання українських земель в одній державі, але також і про єдність українців.

Століття тому ідея соборності була цінністю і метою. Сьогодні єдність має неоціненне значення для успіху нашого спротиву російській агресії. А соборність зараз означає деокупацію всіх територій України, захоплених ворогом, включно з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

Українська незалежність понад 100 років тому зазнала поразки від більшовиків через використанням ними методів гібридної війни: створення маріонеткових псевдореспублік, підтримку антиукраїнських рухів. Але також – через періодичний брак згуртованості в діях, попри спільне бажання українців жити у своїй обʼєднаній державі.

Тому сьогодні, коли знову відстоюємо свою незалежну державу, так важливо залишатися обʼєднаними. Бо в єдності – сила, а в розділенні – поразка.

За соборну Україну! Разом до Перемоги!

Як проголошували незалежність УНР у 1918-му та Акт Злуки в 1919-му: https://bit.ly/3XyYFll

Перевірте, як багато вам відомо про ці історичні події та їхнє відлуння впродовж XX століття, за допомогою тесту від УІНП: https://bit.ly/3H1YAQ2

Інформаційний мареріал Український інститут національної пам'яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора