Пошук

Екологічна катастрофа кожного року та по графіку

Дата: 14.05.2021 08:45
Кількість переглядів: 406

Фото без опису

Відділ екології та навколишнього середовища Корсунь – Шевченківської міської ради закликає не використовувати штучні квіти і вінки для вшанування померлих близьких та пропонує альтернативу.

На поминальні дні прийнято прибирати та прикрашати могили вінками та квітами. Найпопулярнішими є штучні квіти, виготовлені з пластику. Однак, такі «прикраси» є шкідливими  як для природи, так і для людей. Штучні «прикраси» виготовляються з полімерних і синтетичних матеріалів, які не піддаються переробці. Зважаючи на це, період їх розкладання в природньому середовищі може сягати ста і більше років, а спалення таких квітів забруднює атмосферне повітря, тим самим завдаючи шкоди здоров’ю людини. Токсичні речовини, накшталт оксидів азоту, оксидів сірки, фенолів, токсичних діоксинів, формальдегідів, сполук свинцю, що виділяються, спричиняють утворення пухлин. Крім того, хімічні речовини, які виділяються при розкладанні пластику, потрапляють у підземні води. На жаль, в наших реаліях штучні квіти та вінки палять або вивозять на смітники. В обох випадках - це небезпека як для людей, так і для довкілля. Очевидно, що є альтернативні варіанти, які можна використовувати, щоб повністю відмовитись від штучної ритуальної атрибутики. 
Традиційно, місця поховань мають бути прибрані та ошатні. Вшанувати пам’ять близьких можна живими квітами: принесеними або висадженими, сухоцвітами, паперовими квітами тощо. Від свідомості кожного залежить здорове майбутнє майбутніх поколінь.
Вже сьогодні можна скоротити продукування відходів, щоб зменшити екологічне навантаження на планету. Так, можна відмовитись від споживання товарів,  які не є нагальними, зменшити використання товарів, які в ланцюжку перетворень є токсичними або неможливі до переробки, максимально повторно використовувати товари з пластику, переробляти та утилізувати, компостувати (біологічний спосіб утилізації рослинних залишків і біологічних відходів).
     Закликаємо дбати про навколишнє середовище — правильно і раціонально, з мудрістю, аби це приносило користь нам і не створювало проблем майбутнім поколінням. Тож рекомендуємо вшановувати померлих живими чи висадженими квітами.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора