Пошук

Порятунок річки — відповідальність кожного

Дата: 03.06.2021 14:26
Кількість переглядів: 664

Фото без опису

Те, в якому нині стані перебувають ріки України, і наша Рось у тому числі, змушує не просто замислитись над їх збереженням. Набагато більше — ми всі маємо зробити реальні кроки до того, щоб власними силами звести до мінімуму забруднення водних ресурсів.

Шляхи зменшення використання та забруднення водних ресурсів
1. Заощаджуйте воду. Чим більші світові запаси чистої прісної води, тим вищими є шанси на те, що забруднення водних ресурсів не стане критичним для людства.
2. Завжди ремонтуйте крани, що течуть. Несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 200 л чистої води. Крани потрібно щільно закривати.
3. Під час чищення зубів закривайте крани, для цього вистачить однієї склянки води.
4. Купуйте лише економічну сантехніку.
5. Використовуйте посудомийну та пральну машини лише у разі повного завантаження.
6. Під час миття посуду не тримайте кран весь час відкритим. Уникайте нераціонального використання води.
7. Приймайте душ замість ванни. Цим самим ви зменшите використання води у 5–7 разів, краще використовувати економічний розсіювач з найменшим діаметром отвору.
8. Не розморожуйте продукти під проточною водою з крану.
9. Не виливайте токсичну побутову хімію (розчинники, очисники) і непотрібні лікарські препарати в каналізацію.
10. Не змивайте в каналізацію такі відходи як залишки їжі, грубі матеріали, які можуть порушити процес роботи водоочисних споруд.
11. Намагайтеся купувати безпечну побутову хімію. Зокрема, шампуні і пральні порошки містять поверхнево-активні речовини, які разом з використаною водою потрапляють у ґрунтові води, істотно порушуючи екобаланс водойм.
12. Не використовуйте токсичні добрива в саду. На ринку представлено безліч нешкідливих органічних добрив, які не завдають шкоди довкіллю.
13. Не розкидайте сміття навколо річок та озер, не викидайте пластикові пакети та інші відходи у воду.
14. Намагайтеся мити машину на спеціалізованих мийках, де застосовують технологію багаторазового використання води.
15. Якщо ви помітили великі перевитрати води в громадському місці (прорвало трубу, протікає водогін), намагайтеся знайти і попередити комунальні служби, відповідальні за цю ділянку.
16. Самостійно пропагуйте серед друзів, колег і знайомих ощадливе ставлення до споживання води.
17. Підтримуйте акції, спрямовані на захист водних ресурсів.

Відділ екології та охорони навколишнього середовища Корсунь-Шевченківської міської ради закликає місцеве населення сприяти зменшенню забруднення водних ресурсів з метою цілеспрямованої та ефективної діяльності щодо задоволення потреб населення і галузей у воді, збереження раціонального використання і охорони вод.
Суттєвою підтримкою в збереженні Росі можуть стати проекти «Очистки річки Рось» та «Оцінки впливу на довкілля». Важливою умовою для їх реалізації  є дотримання жителями громади певних умов.
А саме:
1.    прибережні зони мають були в належному стані з дотриманням відстаней до водойми, 
2.    на берегах річки не припустимі сміттєзвалища;
3.    каналізаційні та гнійні ями повинні бути розташовані на належній відстані від водойми;
4.    не допускати розорюваності берегів;
5.    не допускати зливу хімікатів у воду та ін.
Ще з шкільних років нас вчать берегти природу, не смітити на вулиці. Погодьтесь, це прості речі, але чомусь, виходячи в доросле життя, більшість людей про них забуває.    
Тож для тих, хто дбаючи про чистоту у власному обійсті, викидає сміття до найближчого яру чи лісосмуги, варто нагадати, що це теж є одним з чинників забруднення  води та тягне за собою відповідальність за забруднення довкілля. Так, ст. 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Для вирішення питань Техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій начальником відділу містобудування, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства Гранатирком В.І. спільно із начальником відділу екології та охорони навколишнього середовища Масловою-Бігун К.О. було створено комісію та обстежено вже існуючі свердловини, які можуть стати альтернативним джерелом водопостачання в місті.
Організувавши зв'язок в електронному та телефонному режимі із керівництвом Державного агентства водних ресурсів  України - регіональних офісів водних ресурсів отримали наступне роз’яснення.
Розробка Проекту очистки річки Рось залежить від паралельного Проекту оцінки впливу на довкілля, за для передбачення майбутніх санкцій. 

Органам влади громади спочатку для цього потрібно:
1)    Щоб прибережна смуга була в відповідному стані (дотримана відстань 50м, а де тер. нахил 3% то 100 м, відсутні гноярки, смітники і таке інше.)
2)    Не допускати розораність берегів, що шкідливо впливає на довкілля;
3)    Провести перевірку приватних секторів прибережної зони для виявлення забруднення водних ресурсів;
4)    Виведення берегів в натуру.


Відділ екології та охорони навколишнього середовища Корсунь-Шевченківської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора