Пошук

ІНФОРМАЦІЯ Канівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області щодо медичної реабілітації застрахованих осіб

Дата: 08.07.2021 16:08
Кількість переглядів: 395

Медична реабілітація застрахованих осіб здійснюється відповідно Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Порядок), затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 13.0.2017 року № 39.
Дана постанова визначає механізм, граничні розміри та умови відшкодування санаторно-курортним закладам витрат за надані реабілітаційні послуги застрахованим особам. Перелік санаторно-курортних закладів затверджується виконавчою дирекцією Фонду та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Фонду.
1.За рахунок коштів Фонду застрахованим особам надаються послуги з реабілітаційного лікування згідно з переліком профілів медичної реабілітації, зазначених в додатку 2 до Порядку.
2. Застрахована особа, яка знаходиться на стаціонарному лікуванні, має право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного за-кладу відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії  (далі — висновок ЛКК) лікувально-профілактичного закладу, клініки медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації (далі – заклад охорони здоров’я) згідно з додатком  3 до цього Порядку. 
У висновку ЛКК обов’язково потрібно вказати:
-    місце роботи застрахованої особи (повна юридична назва організації);
-    діагноз відповідно до переліку «Показання та протипоказання для на-правлення хворих на лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України» (даний перелік надано усім лікувальним закладам в м. в Каневі, Го-родищі та Корсунь-Шевченківську), з обов'язковим зазначенням коду МКХ-10 та дати виникнення гострого стану – травми, операції, захворювання.
При зазначенні обґрунтування необхідності лікування, потрібно зазна-чати (конкретизувати) – прогресування ускладнень, стабільність стану, частоту нападів та інше.
Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направля-тися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації.
Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористич-ній операції (далі - АТО), має право на лікування (у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти) в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань. 
3. Термін лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікую-чим лікарем та ЛКК, який є необхідним для відновлення здоров’я та працез-датності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливос-тей перебігу хвороби, але не більше 24 днів. 
4. Заклад охорони здоров’я, де застрахована особа перебуває на лікуванні, протягом доби з моменту надання висновку ЛКК, інформує орган Фонду, за місцем обліку закладу охорони здоров’я як страхувальника, про потребу зазначеної особи в подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю (далі – страховий випадок). 
5. Застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за профілем медичної реабілітації згідно з Переліком, передбаченим пунктом 2 цього Порядку.
6. Представник органу Фонду відвідує застраховану особу в закладі охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа нас стаціонарному лікуванні, не пізніше наступного дня з моменту повідомлення про страховий випадок з метою надання роз’яснення про порядок забезпечення реабілітаційним лікуванням за рахунок коштів Фонду та оформлення заяви.
Під час оформлення документів, застрахована особа пред’являє пред-ставнику органу Фонду оригінали паспорта, документа, що посвідчує особу з інвалідністю (за наявності), свідоцтва про народження дитини (у разі необхідності отримання послуг із реабілітаційного лікування дитиною), довідку про безпосередню участь особи в АТО (у разі отримання послуг із медико-психологічної реабілітації учасників АТО).
7. Після реєстрації в органі Фонду оформленої належним чином заяви відповідальний працівник органу: 
– перевіряє перебування застрахованої особи на обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
– надсилає заяву санаторно-курортному закладу на узгодження мож-ливості прийому хворого на реабілітаційне лікування протягом одного ро-бочого дня з моменту її отримання та інформує заклад про граничні розміри витрат.
8. У відповідь на отриману заяву, санаторно-курортний заклад надсилає органу Фонду згоду про надання послуг із реабілітаційного лікування застрахованій особі та перелік послуг із реабілітаційного лікування для подальшого укладення договору, або вмотивовану відмову щодо прийняття застрахованої особи на реабілітаційне лікування.
У разі погодження санаторно-курортним закладом прийняття застрахованої особи на реабілітаційне лікування та дати заїзду, представник органу Фонду інформує про це застраховану особу, готує три примірники договору.
У разі відмови санаторно-курортного закладу прийняти застраховану особі на реабілітаційне лікування, представник органу Фонду пропонує обрати інший санаторно-курортний заклад. 
9. Застрахована особа підписує три примірники договору, які переда-ються нею санаторно-курортному закладу для підписання.
10. Під час прибуття до санаторно-курортного закладу застрахована особа пред'являє паспорт, свідоцтво про народження дитини (у разі направ-лення на лікування дитини), та надає:
 -  три примірники Договору;
 - виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України  від 14.02.2017 № 110);
 - обмінну карту пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма №113/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України  від 13.02.2006 № 67) у разі направлення вагітної;
 - відкритий листок непрацездатності, оформлений відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.
           Заклади охорони здоров'я несуть відповідальність за якість медичного відбору та направлення хворих (застрахованих осіб) на лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду відповідно до законодавства України.

Перелік профілів медичної реабілітації

1. Нейрореабілітація:
- підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них);
- підгострий період черепно-мозкових травм.

2. М’язово-скелетна реабілітація:
- підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних);
- підгострий період опіків;
- ревматологічні захворювання.

3. Кардіо-пульмонарна реабілітація:
- підгострий період інфаркта міокарда (після оперативних втручань на судинах серця або без них);
- стан після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них);
- підгострий період після операцій на серці;
- підгострий період захворювань легень;
- підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу  гнійних процесів нетуберкульозного характеру;
- цукровий діабет.

4. Медико-психологічна реабілітація учасників АТО:
- порушення адаптації;
- розлади пов’язані із споживанням їжі;
- неорганічні розлади сну;
- соматоформні розлади;
- неврастенія.

5. Реабілітація після оперативних втручань на органах зору:
- підгострий період після оперативних втручань на органах зору.

6. Реабілітація при порушені перебігу вагітності:
- ускладнена вагітність.

7. Інша (соматична) реабілітація:
- підгострий період після оперативних втручань  на органах травлення;
- підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи (оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії);
- підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах.

За консультаціями з приводу проходження медичної реабілітації за рахунок коштів Фонду можна звертатися до Канівського відділення УВД ФССУ у Черкаській області за адресою: вул. Героїв Дніпра, 41-ж, або за тел. 3-21-14, 3-23-88.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора