Пошук

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Дата: 06.08.2021 12:24
Кількість переглядів: 324

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (факультет соціальної та психологічної освіти) за результатами конкурсного відбору отримав фінансування від Українського культурного фонду на реалізацію проекту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта».

Проект, розроблений у межах науково-дослідної теми «Система соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з особливими потребами засобами інклюзивного туризму» (державний реєстраційний номер: 0119U103978), спрямований на залучення молоді та людей з інвалідністю до активної участі в організації культурного дозвілля та пізнання об’єктів історико-культурної спадщини регіону.

Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3-D карта – це культурно-туристичний маршрут онлайн, який включатиме демонстрацію культурної спадщини Черкащини, презентуватиме локальне культурне різноманіття регіону: музеї, церкви, парки, заповідники, місця сили тощо.

В умовах становлення та розвитку інклюзивного суспільства проект сприятиме забезпеченню рівних можливостей для людей з інвалідністю щодо туристичної діяльності, тим самим дозволить їм отримати статус активних суб’єктів соціокультурної діяльності.

Адже у «Конвенції про права осіб з інвалідністю» зазначено, що особи з інвалідністю мають право на: доступ до творів культури в доступних форматах; доступ до таких місць культурних заходів чи послуг, як театри, музеї, кінотеатри, бібліотеки й туристичні послуги, а також доступ до пам’ятників і об’єктів, що мають національну культурну значущість; можливість розвивати й використовувати свій творчий, художній та інтелектуальний потенціал не тільки для власного блага, а й для збагачення всього суспільства.  Відповідно на рівні держави має забезпечуватися доступ до рекреаційних і туристичних об’єктів, до участі в іграх, у проведенні дозвілля та відпочинку й у спортивних заходах, зокрема заходах у рамках шкільної системи; до послуг тих, хто займається організацією дозвілля, туризму, відпочинку та спортивних заходів.

Водночас реалізація проекту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3-D карта» спрямована на виконання Плану заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Метою Стратегії є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики.

Партнерами проекту є Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, Асоціація інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму.

Таким чином, проект «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта» сприятиме позиціонування Черкаської області, як провідного туристичного регіону України. Проект дасть можливість задовольнити свої культурні потреби особистості та продемонструвати культурне розмаїття регіону.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора