Пошук

РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо необхідності сортування сміття для громадян на території Корсунь-Шевченківської територіальної громади.

Дата: 12.08.2021 17:08
Кількість переглядів: 700

Основним способом видалення твердих побутових відходів є їх захоронення на сміттєзвалищах, що в переважній більшості не відповідає санітарно-екологічним нормам. Всі  звалища  у населених пунктах є стихійними, майже без засобів захисту довкілля. Стан сміттєзвалища, яким користується наша громада, також не відповідає встановленим вимогам але в цьому напрямку ведуться відповідні роботи. Громадянами сортування відходів практично не проводиться. Ситуацію ускладнює мало ефективна система збору, в тому числі через безвідповідальність громадян стосовно сортувальних контейнерів та формування окремих видів відходів як вторинної сировини. Як результат, на сміттєзвалище потрапляє значна кількість матеріалів, які мають високу ресурсну цінність, підлягають переробленню (скло, папір, метал та пластик) та потребують додаткового часу на сортування.

https://24tv.ua/resources/photos/news/720x550_DIR/202103/1584752_14943732.jpg?202103163345

З січня 2018 року у Закон «Про відходи» було внесено зміни, які суворо зобов’язують сортувати сміття та забороняють захоронення на полігонах неперероблених твердих відходів. Контейнери встановили, штраф передбачили. Але на цьому контроль закінчився. Тому бажання давати речам «друге життя» – це вже особисте питання відповідального ставлення до природних ресурсів.

Сьогодні у дворах та інших спеціально відведених місцях ми бачимо не один загальний бак, а кілька – для змішаних відходів, пластику, скла, паперу та металу. Це, здавалося б, чудовий крок для формування свідомого поводження з відходами. Але у той же час хтось робить все за правилами – сортує відходи, миє упаковку, сушить та розподіляє у відповідні контейнери, інші ж кидають загальне сміття туди, де було більше місця, не читаючи маркувань з думкою, що «потім все одно все це піде в одну купу». Засуджувати когось не варто, потрібно лише нагадати, що наше майбутнє, майбутнє наших дітей та планети – у наших руках, у нашому з вами пакеті з відходами.

 

Відділ екології та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Корсунь – Шевченківської міської ради закликає територіальну громаду пам’ятати про необхідності сортування сміття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора