Пошук

«Реінкарнація» ПET-пляшки

Дата: 17.08.2021 16:43
Кількість переглядів: 383

Фото без опису

Відділ екології та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Корсунь – Шевченківської міської ради продовжує тему сміття і, якщо в попередній статті ми розглядали необхідність сортування сміття, то сьогодні розглянемо  ПET-пляшки. Тим більше, вже пройшла весна і закінчується літо тож багато з нас відпочиваючи на природі на власні очі побачили «мальовничі» узбіччя, берегові зони  та узлісся вкриті пляшками різної форми та об’єму.

Зрозуміло, що сучасний побут вже важко уявити без ПET-пляшки, але не варто забувати про те, що розкладається вона десятиліттями і про те, що вона також може стати корисним ресурсом для виготовлення різноманітних речей. Насправді, ми навіть не здогадуємось, яка кількість речей може бути виготовлена з ПET-пляшки.

По-перше, це знову ж та сама ПET-пляшка. Але не кожна пляшка здатна до реінкарнації, як правило, для цього використовують лише пляшки з прозорого пластику. До того ж, пляшка для харчових продуктів не може бути виготовлена повністю з вторинної сировини, її вміст може становити не більше 20-30%. Тобто вторинну сировину просто додають під час виготовлення ПET-пляшки, що здешевлює виробництво і, одночасно, зменшує кількість сміття.

А от для технічних рідин можна використати тару, що міститиме до 90% вторинної сировини або й повністю виготовлена з використаних ПET-пляшок.

Більшість використаних ПET-пляшок продовжує своє життя у вигляді ПET-флексу – вторинної сировини для синтетичного волокна або гранул. Далі їх у чистому вигляді або, частіше, додаючи до первинної сировини в різних пропорціях,  використовують для виробництва різноманітних предметів.  Отже, де можна побачити нове життя ПET-пляшок:

Це форма збірної Польши, Франції, Португалії, Нідерландів та Хорватії, виготовлена з ПЕТ-пляшок фірмою Nike

Фото без опису

 На собі:

  • Поліестер – це синтетична тканина, що менше забруднюється, її легко прати та вона практично не мнеться. Дуже часто така тканина використовується для виготовлення спортивного одягу. І мова йде про всесвітньо відомі бренди! Такі, як: Adidas, Nike, Levi’s, , Marks&Spencer, H&M, Patagonia.
  • Штучна шерсть, яка часто використовується у поєднанні із натуральною ниткою у светрах та шарфах. Для виготовлення одного светра необхідно біля 25 пляшок.
  • Різноманітні наповнювачі верхнього одягу: синтепон, Cristallin Volume Silk та інші. 

Фото без опису

Вдома:

  • Пластикові плінтуси – можливо той, що у вас в кімнаті зроблений з пляшки, яку ви викинули минулого літа.
  • Пластикова мозаїка для ванн;
  • Стрічка для упаковки товарів. Якщо ви купували побутову техніку, то ви точно її бачили, саме такою стрічкою була стягнута коробка.
  • Ящики – різні, від великогабаритних ящиків для фруктів до упаковок для яєць.
  • Волокно для коврів та ковролінів.
  • Наповнювачі для м’яких іграшок, ковдр, спальних мішків, меблів.
  • Пластмасові меблі.

Фото без опису

На вулиці:

  • Люках для каналізації та інших мереж.
  • Урнах та контейнерах для збору сміття.
  • Тротуарній та садовій плитці.
  • Черепиці.

 

В авто:

  • Деякі виробники ковпаків для колес використовують пластик з вторинної сировини. Вважається, що такі ковпаки більш гнучкі, ніж з пластмаси, що є корисною для них властивістю.
  • Тканина для салону авто виготовляється з додаванням (або повністю) сировини, виготовленої з ПЕТ-пляшок.
  • Щітки для автомийок.
  • Деякі автомобільні компанії використовують матеріали з вмістом вторинного пластику під час виробництва автомобілів. Так виготовляють кришки моторів, бампери, панелі, двері авто тощо.

І це далеко не повний перелік речей, які виготовляються з пет-пляшок.

Але для того, щоб пляшка змогла прослужити людям в новій іпостасі, необхідно, що б вона потрапила до цеху переробки. Що б це сталося потрібно або сортувати сміття на сміттєзвалищах (що складніше) або збирати її в окремі контейнери відразу.

До того ж існує одне важливе правило, яке ви маєте виконати до того, як вкинути пляшку у контейнер – ви повинні відкрутити пробку та зжати бутилу для зменшення об’єму тари!!!

Фото без опису

Пробки виготовляються з іншого виду пластику, тому збираються окремо. До того ж пляшку із закрученою пробкою важко спресувати, відповідно вона займає значно більше місця. І пробку все одно доведеться відкручувати, для цього на підприємствах з переробки змушені наймати окремий персонал, який займається винятково відкручуванням пробок з ПЕТ-пляшок  або купувати спеціальні преси з шипами. А це значно сповільнює виробничий процес та вимагає вкладання додаткових коштів.

Пробки при цьому бажано не викидати окремо, а також здавати в пункти прийому. Для прикладу, в Україні все більших обертів набуває акція по збору кришок на протези для учасників АТО. І хоча існують різні погляди на організаторів цієї акції, позитивним є те, що на проблему окремого збору кришок взагалі звернули увагу.

Є й такі, хто не викидає ПЕТ-пляшки, а вважає їх цінним ресурсом для реалізації власних ідей. І чого тільки не придумає робити з ними бурхлива фантазія окремих умільців – це і човни, і теплиці, і штори, і меблі, і підсвічники, і карнавальні костюми.  .

Сподіваємось, що наведені приклади другого життя ПЕТ-пляшки переконали вас у важливості окремого збору пластикових відходів. І тепер ви не будете кидати ПЕТ- пляшки в контейнер для загального сміття, а зробите декілька додаткових рухів для того, щоб наша планета стала хоч трохи чистішою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора