Пошук

Куди здавати вторсировину в громаді

Дата: 03.09.2021 12:10
Кількість переглядів: 1390

ПРИЙШОВ ЧАС ДІЯТИ

КОРИСТУВАТИСЬ БАГАТОРАЗОВИМ, СОРТУВАТИ, ПЕРЕРОБЛЯТИ, ВІДПОВІДАЛЬНО СПОЖИВАТИ

93% відходів в Україні потрапляє на звалища. Сьогодні 6 тисяч офіційних сміттєзвалищ займають площу близько 9 тис. гектарів, що разом покрили б площу міста Хмельницький. Існують також 26,6 тис. несанкціонованих звалищ, які щодня зростають навколо наших міст і сіл.

СТВОРЮЄМО РАЗОМ! СОРТУЄМО ЩОДНЯ!?

Що треба щоб на території Корсунь-Шевченківської територіальної громади здати СМІТТЯ як втор сировину???

Необхідно свідомо сформувати якісну інфраструктуру для сортування, яка починається із дому громадян України. Де кожен має змогу організувати сортування вторинної сировини щоб поповнити пункти прийому чи контейнерні майданчики або ж здавати згідно графіка вивезення твердих побутових відходів.

Для цього потрібно:

1.Встановити домашній органайзер під «СМІТТЯ»  (відро, контейнер, коробка) для:

1) органічних відходів які можна компостувати;

2) всієї підготовленої та компактно зжатої втор сировини (макулатури, ПЕТ-пляшки, скла, металу чи стрейчу) яка придатна для переробки згідно рекомендацій, що після накопичення посортується і відправиться в належне місце;

3) небезпечних відходів;

4) іншого всього, що залишилося після сортування та не підлягає переробці;

2. Ознайомити всих рідних із правильним сортуванням до органайзеру;

3.  Знайти найближчий пункт приймання вторсировини, контейнерний майданчик, детально ознайомитися із послугами та заключити договір із  КП «ВЖ РЕУ»;

Якщо кожен посортує вдома, то на це піде менше часу й затрат на полігоні чи сміттєзвалищі де підприємства працюють над тим щоб вторсировина стала матеріалом для створення нових речей, а не накопичувалась та забруднювала екологію і навколишнє середовие.

ЯК ТА КУДИ ЗДАВАТИ?

1) На сміттєзвалищі в місця тимчасового зберігання відсортованого сміття (для прикладу до сітки під ПЕТ-Пляшку);

2) Макулатуру, Склобій, ПЕТ-Плляшку можна здати, по вулиці Суворова, 16

     -  в Пн., Ср. з 13:00 до 17:00 КП "ВЖ РЕУ";

     - в Пн-Пт з 09:00 до 12:00 Черкасивторресурс;

3) Очищений від органічних відходів метал до пунктів прийому металобрухту;

4) Батарейки, Акамулятори у спеціально відведені контейнери для збору у закладах освіти, магазинах, Міській раді;

5) Непотрібні речі віддати нужденним.

Макулатура: Сортуємо  газети, каталоги, журнали, зошити, використаний папір, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети. Несортуємо серветки, чеки, вологий, жирний забруднений папір чи картон, одноразовий посуд, Tetra Pak (пакети з-під соку, молока). Папір не комкайте, а складайте рівно лист на лис

Склобій: Сортуємо - цілі та биті скляні пляшки, інші види скляних відходів; Несортуємо - Кришталь, жаростійке та ударостійке скло, екрани телефонів, кераміка.

Поліетилен, ПЕТ-пляшка, Пластмаса: Сортуємо: Пляшки з маркуванням PET або PETTE; пляшки й флакони з маркуванням HDPE, PEHD, PE, кришечки, поліетилен у вигляді плівки. Не сортуємо: Одноразовий посуд, якщо відсутнє маркування або стоїть PVC.

Алюмінєва банка, Жерстяна банка: Сортуємо алюмінієві та консервні баночки, інші види металів. Не сортуємо: «Шуршики» з печива чи цукерок, фольга з залишками їжі.

Тетра пак - вид багатошарового пакування (картон, поліетилен, фольга), що найчастіше використовується як тара для молока та соку.

Небезпечні відходи: Сортуємо батарейки та акумулятори, стара побутова техніка, ртутні термометри, люмінесцентні лампи, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею, фарби, лаку та розчинів, медичні відходи, зокрема ліки та одноразові маски, хімікати та пестициди.

Інше Все, що залишилося після сортування: Одноразовий посуд, зубні щітки, соломинки для пиття, ПВХ, що містить хлор, змішане пакування, чеки, папір з самоклейкою поверхнею, ламінацією, вироби з переробленого паперу, ударостійке скло від гаджетів, кістки, залишки м’яса, фломастери, засоби жіночої гігієни, підгузки, вологі серветки.

Речі та одяг: Відремонтуйте, дайте їм друге життя або віддайте нужденним.

Упакування необхідно помити всередині та спресувати.

Відходи які підлягають компостуванняю відправити на власний компостний майданчик або до відведеного місця.

МІФИ ПРО СОРТУВАННЯ1

1) Все потрапить в одну купу

Усі відходи вивозить один сміттєвоз. Відсортовану вторинну сировину з контейнерів збирають спеціалізовані підприємства, які проводять ретельне сортування, а потім відправляють його на перероблення. Компанії економічно зацікавлені в тому, щоб не викидати вторсировину на звалища, якщо встановили свої баки у вашому дворі.

2) Для сортування потрібно багато місця

Всю вторинну сировину можна складати в одну коробку або пакет (помити і спресувати), відділяючи органічні відходи й сміття що не піддається переробленню в окреме відро. У день здачі вторинної сировини розділити все на фракції. Організація простору залежить суто від кожного, домашня станція для сортування може займати мінімум місця завдяки сучасним підходам.

3) Переробити можна все

Забруднена їжею вторсировина непридатна для перероблення, так само як вологі серветки, вушні палички, зубні щітки, засоби гігієни, соломинки, чеки, бавовняні диски, одноразовий посуд, кришталь, жароміцне та стійке до ударів скло. І це ще не повний список! Тому рекомендуємо користуватись екологічними альтернативами та багаторазовим пакуванням, уникати всього одноразового.

4) Речі з переробного матеріалу неякісні та шкідливі для здоров’я

Існують спеціальні стандарти на виробництві, які порушувати не можна. За ними уважно слідкують виробники. Товари, які містять небезпечні речовини, не будуть допущені до продажу. Одяг на основі переробленого пластику випускають такі відомі світові бренди, як Nike, H&M, Levi’s, Topshop, Marks&Spencer, Max Mara, які не будуть ризикувати своєю репутацією.

5) Більшість не сортують, сортування одного ситуацію не врятує

Навіть здаючи лише макулатуру за рік можна врятувати не одне дерево, а за все життя може назбиратися цілий ліс. Окрім того, вторсировина може стати матеріалом для створення нових речей. Зокрема, нещодавно з 16 перероблених пластикових пляшок компанія Nike випустила по 1 футболці.

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Як приклад візьмемо PepsiCo - це компанія з виробництва продуктів харчування і напоїв. В ефективній системі продовольства пакування робить високоякісні продукти доступними для всіх, а також подовжує їх термін придатності та сприяє зменшенню кількості харчових відходів. Тому робить свій внесок в побудову економіки замкнутого циклу для пакування та прагне, щоб пластик ніколи не перетворювався на сміття. Для цього компанія ставить собі за ціль до 2025 року:

  • розробити пакування, яке на 100% підлягатиме переробленню, компостуванню чи біорозкладанню;
  • збільшити до 25% частку перероблених компонентів у пластиковому пакуванні;
  • скоротити на 35% компоненти з первинного пластику в портфелі напоїв;
  • інвестувати в збільшення показника вторинної переробки на ключових ринках.

Використовуючи свою експертизу, досвід та глобальний масштаб, компанія робить свій внесок у побудову більш стійкої та сталої системи продовольства. PepsiCo вірить, що можна змінити те, як світ виробляє, доставляє, споживає та утилізує харчові продукти та напої, щоб разом вирішувати проблеми, з якими зітштовхується сучасний світ.

Закликаєм всіх жителів території Корсунь-Шевченківської територіальної громади відповідально ставитися до сортування та відправляти відходи й втор сировину в належне місце. Діліться власними знаннями та мотивуйте інших.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора