Пошук

Шановні власники житла, які безоплатно розмістили в себе внутрішньо-переміщених осіб (ВПО)

Дата: 04.05.2022 19:16
Кількість переглядів: 345

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОМПЕНСАЦІЮ ВИТРАТ ВЛАСНИКУ ЖИТЛА ЗА РОЗМІЩЕННЯ У СЕБЕ ВПО

ХТО МАЄ ПРАВО НА КОМПЕНСАЦІЮ?

-громадяни України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представники;

-наймачі (орендарі) житла;

-спадкоємці, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях переселенців, крім членів своєї родини, які після введення воєнного стану перемістилися з територій, визначених в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка"

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ПРАВО ВЛАСНОСТІ?

-У разі набуття права власності після 01 січня 2013 року надається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

-У разі набуття права власності до 01 січня 2013 року подається один з документів:

*договори купівлі-продажу, дарування або міни;

*свідоцтво про право власності, видане наймачам житла органом приватизації;

*свідоцтво про право власності на нерухоме майно;

*свідоцтво про право на спадщину;

*свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з них;

*судове рішення, що набрало законної сили;

*інші документи, що підтверджують право власності, зокрема інформація з господарських книг.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ВЛАСНИКУ ЖИЛОГО ПРИМІЩЕННЯ, ЯКИЙ РОЗМІСТИВ У СЕБЕ ВПО, ЩОБ ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ?

Звернутися до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення та повідомити про бажання розмістити ВПО або самостійно запропонувати житло на веб-ресурсі «Прихисток»

Не пізніше наступного робочого дня з дня розміщення переселенців особисто подати заяву до виконавчого органу або відправити її на його електрону адресу.

В заяві зазначити прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб.

В день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні.

До 5 числа наступного за звітним місяця подати до виконавчого органу заяву про отримання компенсації витрат (Додаток 1 до постанови Кабміну 333 від 19.03.2022 року), в якій зазначити:

-документ, який посвідчує його особу;

- адреса місцезнаходження об'єкта нерухомого майна;

- ПІБ всіх ВПО, дата та номер довідки про взяття на облік ВПО;

- номер банківського рахунку (ІВАN).

МЕХАНІЗМ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ

Заява розглядається виконавчим комітетом Корсунь-Шевченківської міської ради.

Заяви, які містять інформацію про розміщення чотирьох і більше ВПО, осіб з інвалідністю, осіб старше шістдесяти років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, інших вразливих груп населення, формуються в окремий перелік.

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету проводять верифікацію наведених у заяві відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, а саме:

- факту такого розміщення та його безоплатності;

- кількості розміщених осіб та умов їх проживання;

- документів, що встановлюють особу;

-документів, що підтверджують приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус.

За результатами перевірки визначається обсяг компенсації витрат власника житла.

Після розгляду заяв виконавчі органи формують переліки та до 12 числа передають відповідним військовим адміністраціям. Військові адміністрації протягом п'яти робочих днів надсилають узагальнену інформацію до Мінрегіону для виділення фінансування з відповідного бюджету та до міжнародної організації, благодійної організації та громадського об’єднання для здійснення виплати компенсації за рахунок їх коштів.

Компенсація громадянам, що розмістили чотирьох і більше ВПО, осіб з інвалідністю, осіб старше шістдесяти років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, інших вразливих груп населення виплачується за рахунок коштів міжнародних організацій, благодійних організацій та громадських об’єднань.

НАГАДУЄМО:

 Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО, та кількості осіб, які там проживали (людино-днів).

 Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця. Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Компенсація буде нараховуватись з дня розміщення ВПО, але не раніше дати взяття на облік ВПО відповідним органом або через додаток «Дія».

 Компенсація не надається власникам житла за прихисток членів сім'ї - дружини, чоловіка, їх неповнолітніх дітей, інших членів сім'ї, які спільно проживають та пов'язані спільним побутом (батьки, повнолітні діти, тощо).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора