Пошук

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради інформує

Дата: 12.05.2022 12:27
Кількість переглядів: 145

11 травня на базі Публічної бібліотеки Корсунь-Шевченківської міської ради відбувся семінар «Бібліотека й громада. Виклики сьогодення», в роботі якого взяли участь бібліотекарі сільських бібліотек-філій нашої громади та бібліотек Селищенської і Стеблівської громад Звенигородського району.

Сьогодні, в часи війни бібліотеки, як ніколи, повинні бути разом зі своїми громадами, виконувати свої традиційні бібліотечні послуги та впроваджувати нові, які до цього не були притаманними цим закладам. Що ж мають робити бібліотеки в умовах воєнного стану і на що слід в першу чергу спрямовувати свою роботу? На ці та інші питання, що турбують наших колег надала відповіді директор Публічної бібліотеки Корсунь-Шевченківської міської ради Валентина Шкребтій. А ще познайомила присутніх із бібліотечним рухом Черкащини під назвою «Бібліотека – осередок опори та підтримки громади», який був ініційований ГО «Черкаське обласне відділення УБА» та Черкаською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Тараса Шевченка і має на меті обмін досвідом та дружню допомогу бібліотечним закладам в реаліях війни.

Про те як організувати свою роботу та з чого розпочати трансформацію сільських бібліотек, які запропонувати заходи вимушеним переселенцям і жителям громади бібліотекарі дізналися з розмови із завідуючою відділом організаційно методичної роботи та туризму Публічної бібліотеки Наталією Неткал. На семінарському занятті завідуюча анонсувала проект до дня вишиванки «Вишиванка мого краю», який ініціювала голова ГО «Спілка краєзнавців Корсунщини» Катерина Лоєнко. Наразі Публічна бібліотека має більше десяти старовинних полотняних сорочок, старі фотографії жителів нашого краю, де вони сфотографовані у вишиванках, ну і, звичайно, книги, в яких розповідається про історію створення української вишиванки, значення узорів-оберегів та їх схеми, для тих, хто має бажання вишити цей виріб власноруч.

Досвідом роботи з дітьми тимчасово переміщених осіб поділилася провідний бібліотекар бібліотеки для дітей Юлія Рак. Бібліотекарі сільських книгарень дізналися про найпростіші і найдоступніші та не менш цікаві заходи, ігрові форми роботи для користувачів-дітей.

Родзинкою семінару стала мандрівка з книжковим наплічником мальовничими вулицями нашого міста під назвою «Історія мого краю в історії України». Мандрівку провела провідний методист Публічної бібліотеки Валентина Литвин. Присутні дізналися багато нового про минуле Корсуня козацької доби, корсунських полковників та інших видатних діячів, життя і діяльність яких пов’язана з нашим містом. Коли бібліотекарі оглядали вали Корсунської фортеці – до екскурсії приєдналася родина Усаченків, обійстя яких розташоване прямо під самісіньким стародавнім валом. Запрошення господарів у двір краще розглянути вали зблизька щиро вразило і зворушило присутніх. Бібліотекарі із захопленням споглядали не тільки історичний об’єкт, а й неперевершений ландшафтний дизайн двору Усаченків. Лариса Анатоліївна люб’язно поділилася секретами створення зелених терас, розповіла про рослини та кущі, що роблять затишним і привабливим кожен куточок її подвір’я. Господар обійстя з гордістю розповідав про плодові дерева, що є частиною рослинних композицій та про городні культури, які вони разом з дружиною щороку вирощують у себе на городі.

Бібліотечні працівники дуже вдячні родині Усаченків за щире спілкування, створення гарного настрою, яскраві емоції і приємні враження!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора