Пошук

Канівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області повідомляє

Дата: 28.06.2022 16:12
Кількість переглядів: 496

Забезпечення охорони праці при збиранні ранніх зернових

та заготівлі грубих кормів

 

Розпочинається збирання ранніх зернових культур сільськогосподарськими підприємствами. Виконання сільськогосподарських робіт проводиться як новітньою технікою, і тією, що була в експлуатації у країнах Європи, так і технікою, яка була на експлуатації у колгоспах і яка застаріла як морально, так і фізично. Питання безпеки праці часто залишаються поза увагою роботодавців.

Із початком збирання врожаю в агропромисловому комплексі значно зростають обсяги та інтенсивність виконання відповідних технологічних операцій, пов’язаних із жнивами. Травмонебезпечність цього періоду зумовлена максимальним напруженням, перенасиченістю праці, що призводить до помилкових дій, нехтування безпекою та відсутності належного контролю за безпечним виконанням робіт з боку інженерно-технічного персоналу.

Основні причини травмування — порушення трудової та виробничої дисципліни, недоліки у навчанні та інструктажі працюючих, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення правил дорожнього руху. Для попередження ризиків травмування під час збирання зернових культур необхідно:

- у кожному господарстві організувати перевірку готовності техніки до заготівлі кормів та збирання зернових культур, завершити проведення навчання і перевірку знань з охорони праці, медогляд працівників;

- призначити відповідального за безпеку праці при закладанні сінажної чи силосної маси, звільнити його на цей час від інших обов’язків;

- затвердити безпечні маршрути руху по господарству і визначити місця відпочинку, довести зазначену інформацію до виконавців робіт під підпис;

- до роботи на тракторах та комбайнах допускати механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право управління даною сільськогосподарською технікою;

- зернозбиральні комбайни та інша техніка, яка залучається до роботи має бути зареєстрована та - пройти відповідний обов’язковий технічний контроль з боку відповідних державних органів;

- забезпечити проведення передрейсового та післярейсового медичного огляду стану здоров’я водіїв транспортних засобів;

- забезпечити працівників спецодягом та засобами індивідуального захисту, аптечками першої допомоги;

- укомплектувати автотракторну і збиральну техніку, господарські об’єкти первинними засобами пожежогасіння відповідно до рекомендацій Правил пожежної безпеки України;

- усі працівники повинні пройти чергові інструктажі відповідно до своїх професій;

- працівники повинні виконувати лише доручену їм роботу та не передоручати її іншим;

- до скиртування сіна або соломи допускаються особи, що мають дозвіл до робіт на висоті;

- скиртування дозволяється проводити тільки у світлий час,не дозволяється скиртувати під час грози.;

Важливим кроком у створенні здорових умов праці є дотримання працівниками правил безпечного поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, застосування під час роботи засобів індивідуального та колективного захисту. Також необхідно звертати увагу на дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, встановленого на підприємстві, та організацію контролю за їх дотриманням з боку адміністрації.

Керівники всіх ланок — не допускайте до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, хворих, а також тих, хто не відпочив протягом встановленого законодавством часу!

Під час жнив забороняється перебування на технічних засобах сторонніх осіб, спалювання стерні, пожнивних решток, випалювання бур’янів, перебування людей у кузові автомашини чи тракторного причепа під час їх заповнення технологічним продуктом, а також при транспортуванні продукту до місця складування.

За статистикою найчастіше травми отримують недосвідчені працівники та ті, які мають великий досвід роботи (від 15 років стажу), через надмірну самовпевненість і втрату пильності. Саме тому закликаємо працівників під час виконання сільськогосподарських робіт бути уважними, обачними та неухильно дотримуватись вимог безпеки. Організований за короткий час робочий процес не означає, що він є безпечним. Для досягнення виробничих цілей, планів, завдань ми часто намагаємося знайти найкоротший шлях. Проте, травмувавшись, можна не досягти жодного результату, більше того — взагалі втратити можливість працювати. Крім цього, це може призвести до додаткових збитків підприємства та благополуччя сім’ї. Статистика травматизму свідчить, що на підприємствах, де проводиться робота з охорони праці, нещасні випадки трапляються на 80% рідше. Кожен працівник має дбати про власну безпеку та безпеку оточуючих під час виконання робіт, а роботодавець має організувати безпеку цього процесу.

Окрему увагу керівників звертаємо на неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Наперед  продумайте кого ви будете залучати до жнив, та подбайте про наступне:

забронюйте працівників, які підпадають під мобілізацію, щоб в процесі жнив у вас не забрали єдиного механізатора;

якщо працівники не в штаті господарства, то підготуйте ЦПХ-договори;

проведіть інструктажі з охорони праці та протипожежної безпеки;

особливо в теперішній час, складіть для водіїв маршрути руху транспорту;

домовтесь про безперешкодний проїзд через блок-пости;

забезпечте працівників спецодягом та аптечками;

укомплектуйте комбайнерів чистиками, різаками, щітками, спеціальними крючками для очищення різального апарату, решіт, молотилки та інших робочих органів зернозбиральних комбайнів.

Зараз в умовах війни проблемою №1 стали заміновані поля. Навіть якщо «визволителі» не дійшли до вашого господарства територіально, вони могли надіслати подарунок з неба. Тому завжди треба бути обачним. Огляньте поле самостійно, а краще залучіть для цього професіоналів.

Друге, не менш актуальне зараз — це пожежна безпека. Щороку ДСНС наголошує на цьому. З війною — нова загроза навмисних підпалів. Щоб запобігти пожежам, слід до початку збору врожаю провести інструктаж усім особам, що мають безпосереднє відношення до цього виду роботи. Також треба підготувати техніку: обладнати її іскрогасниками, укомплектувати первинними засобами пожежогасіння. У період молочної зрілості ранніх зернових необхідно обкосити поле на 4 метри з усіх боків, якщо воно знаходиться біля залізничних колій,  автомобільних доріг, лісо-степової зони.

Ще одна рекомендація від ДСНС: недалеко від поля слід наготові тримати трактор з плугом на випадок пожежі. Категорично забороняється спалювати стерню і післяжнивні залишки, розкладати багаття на полях та поблизу них. Вчасно очищувати деталі й вузли машин від пилу і соломи. Заправку пальним, ремонт і стоянку збиральних машин та агрегатів необхідно робити поза хлібними масивами.

До початку жнив необхідно закінчити підготовку токів, зерноочисних комплексів, збирально-транспортних агрегатів, перевірити їх на відповідність вимогам безпеки, не допускати до роботи несправні машини, що не відповідають правилам охорони праці, і закріпити техніку за працівниками. Замовте необхідний транспорт для перевезення зерна з поля.

Пам’ятайте! Життя і здоров’я працівників - це повна відповідальність роботодавця за створення належних безпечних і здорових умов праці. Запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням — це правила, які передбачені Законом України «Про охорону праці».

Звертаємося до всіх, хто буде працювати на жнивному полі! Бережіть своє життя і здоров’я, адже тільки дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання зернових без травм і аварій!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора