Пошук

Чому «Тепломережа» закликає містян активніше переходити на індивідуальне опалення

Дата: 30.06.2022 16:01
Кількість переглядів: 336

Ні для кого не секрет, що нас чекає непроста зима. Президент Володимир Зеленський попередив, що через розв’язану росією війну цьогорічний опалювальний сезон буде найскладнішим для України за всі роки незалежності.

«В умовах, які ми маємо наразі через агресію росії, це дійсно буде найскладніша зима за всі роки незалежності. Але маємо пройти її так, щоб люди відчували нормальну роботу держави», – заявив глава держави у відеозверненні за підсумками 104-го дня війни.

 

Як пройти це випробування нашій громаді, аби всі залишились в теплі, і як позбутися «залежності» від централізованого опалення та почати на власний розсуд розпоряджатися теплом у своїй домівці – про це дізнаємося у начальника КП «Тепломережа» Андрія Позднякова.

 

«Залежність» від центрального опалення

– Після опублікування повідомлення у газеті (21 квітня 2022 р. на сторінках «Надросся» КП «Тепломережа» закликало своїх споживачів розглянути можливість облаштування індивідуального опалення у своїх квартирах – ред.) уже понад тридцять абонентів перейшло на індивідуальне опалення. Керувались вони тим, що теплопостачання таким чином буде їм обходитись відчутно дешевше. Якщо при центральному опаленні споживач мав би заплатити, скажімо, 3 тисячі гривень, то при індивідуальному, коли є можливість на якийсь час його вимкнути, корегувати температурний режим, підкрутити більше/менше, – оплата складе орієнтовно 1 – 1,5 тис. грн.

Втім, врахуйте, що дозволи на індивідуальне опалення почали видавати ще понад десять років тому. Раніше ми обслуговували понад 2,5 тисяч квартир, зараз на централізованому опаленні залишилось менш як 900.

Звісно, доцільніше відрізати від центрального опалення відразу весь будинок, а не окремі квартири. Це правильніше із технічної точки зору. Адже при спорудженні будинку готувались розрахунки на гідравліку, тепло тощо. Будь-які втручання у мережу зрушують прораховані проєктантами параметри: відключили одну квартиру, дві чи три – і гідравілка уже не така, яка первинно була прорахована. Тобто та квартира, яка залишається (на центральному опаленні – ред.), буде опалюватися або краще, або гірше. Як показує практика, зазвичай гірше. Це технічний бік проблеми.

Головний аспект – в умовах війни всі відмовляються від російського газу. Ми не знаємо, що буде із постачанням газу, як і за якою ціною ми будемо його закупляти. Тому важливо знайти альтернативу. Ми рухаємося у цьому напрямку. Вже замовили два потужних котли по 1,5 МВт, які облаштуємо в мікрорайоні. Якість таких котлів перевірена, адже в центрі міста вже відпрацював опалювальний сезон котел, який обслуговує дві школи, Центр дитячої та молодіжної творчості, будинок культури, – і пристрій зі своєю функцією успішно впорався. Плануємо перевести на баланс «Тепломережі» також котельню, яка обслуговує лікарню. 

 

Алгоритм дій для відключення

Як розповів очільник «Тепломережі», впродовж опалювального сезону, що минув, підприємство застосовувало, за вказівкою Уряду, тарифи 2018 року. У цих тарифах закладена ціна на газ 4000 грн за 1 тис. м3, а на сьогодні його купували для населення за ціною 7800 грн. Відтак за опалювальний сезон населення сплатило вдвічі менше, і ці витрати (збитки) лягли, з вересня минулого року, на місцевий бюджет. «Так, на місцевий бюджет лягло орієнтовно 2,5 млн грн компенсації збитків. І тут виникає така незрозуміла для людей ситуація: дотують лише те населення, яке живе у квартирах. А от ті, хто живе у приватних будинках, ставить цілком логічне питання: «Чому ж нам ніхто нічого не компенсує?», – говорить Андрій Поздняков.

Відтак при міській раді створили, як це передбачено законодавством, комісію по відключенню від центрального опалення. До складу комісії увійшли фахівці «Тепломережі», газового господарства, електрики, члени виконкому, депутати. Алгоритм відключення загалом нескладний, хоча й вимагає певних затрат часових та грошових (на оформлення документів, відключення точки та в перспективі – на облаштування, наприклад, керамічних батарей).

Отже, щоб відключити своє житло від централізованого опалення, насамперед потрібно отримати на це дозвіл у міській раді. Заяву слід написати у першого заступника міського голови Сергія Пустовіта (другий поверх міської ради), далі погодити дозвіл у всіх прописаних у ньому структурах. Вже затверджений документ залишається принести у «Тепломережу». Дозвіл дає законні підстави на відключення.

 

Покладатися варто на себе

Як уже було сказано, відключитися від централізованої послуги можна як усім будинком, так і окремою квартирою. Для кожного з цих варіантів є свої нюанси. Ідеальний варіант, кажуть фахівці «Тепломережі», – якщо люди відключаються гуртом. Якщо не цілим будинком, то бодай під’їздом, «стояком». Якщо у кожній квартирі відрізати опалення окремо, то платити доведеться за кожну точку. А якщо весь під’їзд – це буде технічно простіше, а відтак і дешевше. 

Щоб відключити централізоване теплопостачання для окремого житла, вже має бути понад 50% квартир, відокремлених від подачі тепла в цій багатоповерхівці. «Проблемними залишаються кілька багатоквартирних будинків, у яких понад 80% людей підключено до центрального опалення і які не мають наміру переходити на індивідуальне. Розумію, що у більшості з них субсидії, пільги, однак у нинішній складний час треба розуміти: йде війна, і не варто очікувати від держави неможливого. Покладатися зараз треба на себе і перестрахувати, в першу чергу, себе і свою сім’ю на порозі, ймовірно, найскладнішої для нас зими», – попереджає керівник підприємства та додає, що дотепер одностайного рішення щодо долі таких будинків немає.

 

Нагадаємо, на сьогодні твердопаливні котли утеплюють дитсадки «Дружба» і «Зірочка». Нещодавно у «Тепломережі» вже передбачили варіант переведення на тверде паливо дитсадків «Сонечко» та «Світлячок». Зреалізувати це, запевняє очільник підприємства, можна у будь-який час.

Щодо шкіл, то ЗОШ №1 та гімназію опалює твердопаливна котельня. Водночас проблемним залишається питання зношеності мережі у першій школі. ЗОШ №2 буде обігріта за допомогою одного з двох потужних котлів, які закуплять ближчим часом. ЗСШ №5 опалюється палетами. Тобто від газу жоден місцевий заклад освіти не залежить.

 

***

ДО РЕЧІ. Першу котельню на дровах у Корсуні було побудовано ще у 2011 році при дитсадку «Зірочка». Потім на тверде паливо було переведено дитсадок «Дружба», будинок по вулиці Другого українського фронту (для цього будинку свого часу вдалося побудувати котельню за державний кошт в рамках урядової соціальної програми), центральну котельню та ін.

«Коли десять років тому ми перевели дитсадок «Зірочка» на твердопаливний котел, то це рішення було максимально непопулярним. Нам говорили, що це рішення несучасне, і ми, мовляв, повертаємося в кам’яний вік. Та зараз, як бачимо, саме такі рішення, саме альтернативні варіанти опалення і допомогли благополучно пройти непростий торішній опалювальний сезон. Віримо, що так само пройдемо й цьогорічний. Як кажуть, готуємось до гіршого, але віримо в краще», – підсумував на оптимістичній ноті нашу розмову очільник «Тепломережі».

 

Інформація: Медіа-центр «Надросся»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора