Пошук

ОБЕРЕЖНО! ЦВІТЕ АМБРОЗІЯ!!!

Дата: 25.07.2022 16:37
Кількість переглядів: 263

Кінець липня - це період коли починає цвісти амброзія який триває до кінця жовтня… Приваблива ззовні яскраво-зелена з різьбленими листочками і неймовірно гарною назвою – амброзія. На цьому вся чарівність цієї рослини закінчується, адже це один із найпоширеніших і надзвичайно підступних бур’янів, який осушує землю, вбиває інші рослини та спричиняє алергію у тварин та людей.

В це неможливо повірити, але факт залишається фактом – за якихось 2-3 роки одна рослина здатна створити справжні «джунглі». Природа нагородила рослину неймовірною живучістю, стрижневий корінь здатний проникати вглиб ґрунту на 4 м, натомість рослина заввишки може сягати 180 см. Але й це ще не все. Для того аби амброзії виростити 1 кг власної маси необхідно щонайменше 948 л води. Не нехтує рослина й іншими поживними речовинами, забираючи з ґрунту 1,5 кг фосфору і 15,5 кг азоту. Уявляєте, наскільки це виснажує та висушує ґрунт? Кілька років буяння амброзії здатні зробити ґрунт непридатним для садівництва.

Як не дивно, у нас для розмноження рослини є всі умови: клімат, ґрунт, відсутність хвороб, шкідників. Для прикладу, на батьківщині «агресора», в Північній Америці, у рослини більше шестисот природних ворогів – від рослин до комах які й стримують її «популяції».

Навіть крихітний пилок амброзії надзвичайно небезпечний для людини, що страждає алергією та може викликати астму. Алергічна реакція наступає при концентрації всього 25 зерняток пилку на 1 м³ атмосферного повітря. Причому рослина необов’язково має рости біля вашого будинку. Атмосферні циклони, які супроводжуються сильними вітрами, дають змогу пилку амброзії долати величезні відстані.

Скошування досить ефективно буде тільки в період бутонізації. У амброзії є підступна властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює в 2-3 рази більше молодих пагонів, ніж було. Тому, поки вона росте, одноразове скошування протипоказано – воно призведе тільки до ще більшого зростання. Ефективніше багаторазове – не менше ніж 3-5 разів за сезон.

Виривання з коренем найнадійніший в наявних умовах метод. Якщо територія невелика, то від амброзії таким методом можна позбутися майже напевно.

Хімічний метод дієвий якщо заражена амброзією територія велика. Вручну від цієї трави не позбутися, тоді найкраще диференційоване використання різних гербіцидів.

Тож, будьте обережні та здорові!!!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора