Пошук

До Дня Державності України

Дата: 28.07.2022 13:50
Кількість переглядів: 224

Сьогодні, 28 липня 2022 року, згідно Указу Президента в Україні вперше відзначається День державності України. Це свято призване утвердити нас, як народ з тисячолітньою історією державності, повернути нам наші історичні досягнення, щоб кожен врешті зрозумів: держава Україна з’явилася в історії цивілізації не тридцять і, навіть, не сто років тому. Україна – це держава з історією у сотні і сотні років, відлік якій ведеться від часів Володимира Великого, князя Київського і усієї Русі – України.

«Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.»

Зі словом привітання до всіх присутніх звернувся секретар Корсунь – Шевченківської міської ради, виконуючий обов’язки міського голови Віталій Сергійович Мацюк.

Мільйони українців різних поколінь та історичних епох жертвували своїм життям заради свободи України, її незалежності і права на власний історичний поступ. Пам’ятаючи подвиг героїв минувшини, ми зазнаємо болю від втрат сьогодення. Від часів Революції Гідності 2013 – 2014 років, з початком російської агресії у 2014 році тисячі українців віддали своє життя за саме існування Української Держави. Сьогодні з нагоди Дня державності України покладено квіти до пам’ятників Тарасу Григоровичу Шевченку, погруддя Гетьмана України Богдана Хмельницького, пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та меморіального знаку борцям за волю України, місць поховань учасників Революції Гідності та воїнів, загиблих у російсько – українській війні. Згадали кожного земляка поіменно… Ведучий урочистої церемонії Сергій Лисенко закликав усіх присутніх вшанувати пам'ять борців за волю України всіх поколінь та історичних епох хвилиною мовчання. У День Державності України за незримої, але відчутної присутності героїв над містом Корсунем-Шевченківським у небо під урочисте звучання Державного Гімну здійнялися наші прапори – Державний прапор України і український національно – визвольний (червоно – чорний ) прапор. А коли до мікрофонів вийшли солісти – вокалісти міського Будинку культури з піснею «Україна», присутні військовослужбовці розгорнули на Центральній площі міста величезний прапор України. Бажаємо усім жителям Корсунь – Шевченківської територіальної громади Перемоги і миру! Все буде Україна, бо вона у нас одна і нічого дорожчого у цілому світі для нашого народу не існує. Слава Україні!

* Використано матеріали українського інституту національної пам’яті.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора