Пошук

29 вересня 81-річниця одного з найжахливіших символів Голокосту - масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві.

Дата: 29.09.2022 12:28
Кількість переглядів: 113

29 вересня 81-річниця одного з найжахливіших символів Голокосту - масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках.

29-30 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста - понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей. 1,2,8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з'явився за наказом,- ще близько 17тис.осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр - балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб - євреїв, ромів, кераїмів, радянських військополонених, учасників українського руху опору, пацієнтів психіатричних лікарень та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими". Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів. В серпні-вересні 1943 року перед відступом націстів із Києва трупи розстріляних були відкопані і спалені в спеціально підготовлених печах.

За радянських часів про страшну подію воліли мовчати. Одними з перших табуйовану тему порушили письменники Віктор Некрасов, Анатолій Кузнецов, український дисидент Іван Дзюба.

Бабин Яр поряд з Освенцимом(Аушвіц) став жахливим символом Голокосту га території Східної Європи і прикладом того, до чого приводить людиноненависницькі теорії.

До цієї дати в бібліотеці для дітей презентовано книжкову виставку ,,Бабин Яр-наш біль і пам'ять", де представлена історична література,художні твори про страшні факти Голокосту.

Бережімо вічну пам'ять про невинних.

Забуття не можна допустити.

Могильний вітер з тих ярів повіяв -

Чад смертних вогнищ, тіл димучих згар.

Дивися Київ, гніволиций Київ,

Як в полум'ї метався Бабий Яр.

За пломінь цей не може буть покути.

За погар цей нема ще міри мсти.

Будь проклят той, хто зважиться забути.

Будь проклят той, хто скаже нам "прости".

М.Бажан.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора