Пошук

29 вересня - День пам’яті жертв Бабиного Яру.

Дата: 29.09.2022 12:29
Кількість переглядів: 155

« Голокост від куль».

Бабин Яр - одне з найвідоміших пам‘ятних місць, пов‘язаних із людською трагедією. У роки Другої світової війни 1939-1945 - місце нацистського геноциду.

Масові розстріли в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації Києва. Найтрагічнішими стали 29-30 вересня 1941 року, коли вбили майже 34 тисячі євреїв. В німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією» («велика акція»). Формальним приводом до неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня. Ця нацистська операція в Бабиному Яру стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. За час окупації Києва в урочищі вбито близько 100 тисяч людей : євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, «саботажники», порушники комендатської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші « бабині яри» - місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

По війні радянський режим замовчував або спотворював пам‘ять про жертв, намагався зруйнувати сам яр та навколишні кладовища. Проте це йому не вдалося.

У цей день скорботи і пам‘яті Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради пропонує своїм користувачам книжкову виставку- сторітелінг «Живий біль втрати за кожним, хто поліг у братській могилі Бабиного яру». Ці скорботні подіі, вони завжди живі, як живий біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті. Це також вшанування рятівників. Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу серед країн, в яких встановлено факти порятунку євреїв.

Будемо пам‘ятати!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора