Пошук

«Відновне правосуддя для неповнолітніх»

Дата: 30.09.2022 14:10
Кількість переглядів: 206

На сьогоднішній день правопорушення неповнолітніх набувають все більшого поширення, що зумовлює необхідність активізації профілактики та протидії правопорушенням у дитячому середовищі. Дані правопорушення пов’язані як з негативними явищами у дитячому середовищі, такими як: бездоглядність, безпритульність, бродяжництво тощо.

Якщо ж дитина таки переступила межу закону, зараз у неї з’явився шанс виправити цю помилку - цей шанс надає відновне правосуддя.

В Україні з 2019 року впроваджений пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» , який реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спочатку Програма діяла у 6 регіонах, а з 2020 року поширена на всю територію України. Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми.

29 вересня працівники служби у справах дітей, спільно з головним юристом сектору "Корсунь-Шевченківське бюро правової допомоги" відділу безоплатної правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД Оксаною КУРЧАТОВОЮ провела захід (лекцію) в на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх». Під час заходу обговорили аспекти відновлення правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Програма застосовується за чотирьох умов:

є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;

неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;

і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Участь неповнолітнього у відновному правосудді – це шанс не стати засудженим, примиритись, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора