Пошук

Координаційна зустріч з головою Всеукраїнської екологічної ліги

Дата: 28.10.2022 14:27
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

За сприяння голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко Корсунь-Шевченківська територіальна громада стала однією із чотирьох пілотних громад в Україні, відібраних для реалізації проєкту «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні». Цей проєкт реалізує в Україні Всеукраїнська екологічна ліга за сприяння Міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs).

Особливого значення такий проект має в умовах воєнного стану. Формат участі Корсунь-Шевченківської громади в проєкті обговорили під час координаційної зустрічі голови ВЕЛ Тетяни Тимочко з очільником Корсунь-Шевченківської громади Віталієм Мацюком, керівником 11-ї державної пожежно-рятувальної частинкам управління ДСНС України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області Олександром Бондаром, очільницею сектору мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення Оксаною Дорошенко.

Отже, наша громада вже розпочала роботу зі створення добровільного пожежного формування задля посилення протидії лісовим пожежам та надзвичайним ситуаціям. Під час позачергової сесії Корсунь-Шевченківської міської ради, що відбулася 26 жовтня, було прийнято рішення про створення пожежних дружин другої категорії добровільної пожежної охорони у нашій громаді.

До складу добровільного пожежного підрозділу увійде орієнтовно десятеро жителів громади, які постійно проживають на її території, досягли 18-річного віку, здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки. Задля належної підготовки підрозділ пройде цикл навчань, буде забезпечений необхідними спеціальними засобами, страхуванням, системою заохочень (при тому, що працюватиме на громадських засадах) тощо.

Чому це важливо?

Щорічно Україна втрачає від пожеж від 30 до 60 тис. га лісових площ, а з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну зафіксовано понад три тисячі пожеж на площі більш ніж 2,5 млн га. Пожежі в природних екосистемах завдають значної шкоди лісам, лукам, можуть знищувати цінні оселища, рідкісні види флори та фауни.

ДО РЕЧІ. Залучення громадського сектору до питань протидії пожежам нині є вкрай актуальним у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» (реєстр. № 75571).

Законодавством передбачено, що органи місцевого самоврядування, громадські організації, суб’єкти господарювання, інші юридичні особи можуть об’єднуватись у добровільні пожежно–рятувальні підрозділи. Також територіальні громади можуть здійснювати співробітництво відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» з метою спільного забезпечення місцевої пожежної охорони.

Зацікавленість громадськості у протидії лісовим пожежам під час повномасштабного вторгнення росії на території України показує готовність українців оберігати свою Батьківщину, дбати про ліси і всупереч усім випробуванням і викликам дбати про майбутнє України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора