Пошук

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Дата: 21.11.2022 12:53
Кількість переглядів: 225

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Гаслом цього року буде: "Вистояли на Майдані – переможемо у війні".

Указом від 19 листопада 2005 року № 1619/2005, Президент України Віктор Ющенко встановив свято - День Свободи. Було запропоновано святкувати це свято щорічно, 22 листопада. 22 листопада 2004 дата початку «помаранчевої» революції в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори проти свавілля влади. Події були організовані та проведені прихильниками Віктора Ющенка.

Згодом, наступним Президентом України став Віктор Янукович. День Свободи в Україні був скасований і об’єднаний з Днем Соборності України Указом від 30 грудня.

Заява влади призупинити підготовку до підписання угоди про Євроінтеграцію сколихнула народ України. По містах почали збиратися студентські протестні акції. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. Українці об’єдналися в народному гніві і вийшли на акції протесту в листопаді 2013 року.

13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День Гідності та Свободи». Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Цю боротьбу продовжують і нині учасники російсько-української війни, волонтери, всі патріоти, хто відстоює територіальну цілісність України та захищає надбання Революції Гідності.

В ці дні до уваги користувачів Публічної бібліотеки Корсунь-Шевченківської міської ради представлені книги про доленосні події, що стали історичними віхами вже новітньої незалежної України, «За честь, за волю, за українську долю».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора