Пошук

«Водохрещенське купання: здоров‘я чи шкода?»

Дата: 19.01.2023 10:37
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

19 січня християни східного обряду відзначатимуть свято Богоявлення Господнього, або як в народі його називають — Водохреща.

Вважається, що щороку в цей день вода у водоймах стає цілющою, тому прийнято освячувати воду та купатися в ополонці.

Історія цього ритуалу налічує вже кілька сотень століть, беручи початок біля джерел християнства. Адже свято присвячене Хрещенню Ісуса Христа у водах Йордану. Ополонка на Водохреще має вигляд хрестоподібного вирізу в кризі, який потім освячується церковнослужителями.

Одні люди пірнають в ополонку, щоб перевірити себе, інші здійснюють обмивання за покликом душі, щоб очиститися від гріхів і стати духовно сильнішими, а хтось просто вважає це модним. Побутує думка, що купання в ополонці для здоров’я несе користь у вигляді загартовування і зміцнення імунітету.

Звичайно, про користь загартовування нам розповідали ще з самого дитинства. Таким чином наш організм загартовується. Ось тільки є невеликий, але дуже важливий нюанс – це потрібно робити регулярно, а не раз в рік на релігійне свято. Організм, привчений до стресових ситуацій, не так болісно на них реагує. Адже статистика дійсно говорить, що так звані “моржі” хворіють набагато рідше. Так само потрібно відзначити, що у людей, які поринули в ополонку, майже відразу ж підвищується настрій, і вони відчувають приплив енергії. Це не пов’язано з тим, що це неймовірно веселе заняття, а з тим, що в стресовій ситуації організм починає виробляти ендорфін.

Проте лікарі кажуть, що загартовуватися треба поступово і регулярно, а разовий вплив крижаної води на організм може бути дуже небезпечним і принести непоправну шкоду здоров’ю. Все може обійтися звичайною застудою, а може і серйозним захворюванням.

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради завжди запропонує цікаві книги користувачам, які переймаються питаннями власного здоров‘я. Серед таких книга С.Кнейпа «Моє водолікування».

Ще у середині 19-го сторіччя відомий баварський священик Себастьян Кнейп розробив ефективну методику водолікування. За допомогою звичайних обливань, ван, обертань та компресів він зміг вилікувати тисячі різних недуг у хворих: від шкірного висипу до нервових розладів.

Відкрити для себе цілющі властивості води священик зміг завдяки власній хворобі. Себастьян Кнейп ще з юнацтва був хворий на туберкульоз. Одного разу до нього у руки потрапив трактат про гідротерапію. Саме тоді для оздоровлення священик вирішив спробувати методи, що були описані у книзі. Кожного дня він купався у холодних водах Дунаю та вже через місяць хвороба відступила, що дуже вразило його лікарів.

Завдяки 30-тирічному практичному досвіду дослідник зміг створити свою методику.

Ця книга дуже швидко здобула велику популярність. Водолікування за методом Себастьяна Кнейпа підтримували навіть члени королівської сім’ї.

В чому суть водолікування за Кнейпом?

Проведення гідротерапії не викликає особливих складнощів. Її принцип складається із загартовування та укріплення імунітету. Таким чином, організм починає активно боротися з хворобами.

Одна з головних рекомендацій священика – щодня ходити босими ногами по росі, снігу чи просто холодній воді не менш ніж 15 хвилин. Також він порадив занурюватися у холодну воду кожного дня.Це не просто авторська терапія, але й достатньо ефективна практика. Задля більшого ефекту рекомендується водночас поєднувати одразу декілька водних процедур. Зацікавилися книгою? Чекаємо вас в бібліотеці! Для початківців все ж радимо спочатку пірнути в книги за знаннями, а потім вже загартованими до хрещенської купелі!

Міцного вам здоров‘я та довголіття!

#букля_рекомендує

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора