Пошук

Для власників та орендарів земельних ділянок, які знаходяться в межах охоронних зон газорозподільної системи

Дата: 26.01.2023 12:52
Кількість переглядів: 874

Фото без опису

На території Корсунь-Шевченківської громадизнаходяться земельні ділянки, які входять до охоронних зон газорозподільної системи, та використовуються власниками і орендарями.

Охоронна зона підземних газопроводів та засобів захисту від електрохімічної корозії становить по 2 м в обидва боки від осі газопроводу чи кабелю. Для ГРП, ШРП технічні смуги становлять 10 м по периметру споруди.

Охоронні зони встановлюються з метою забезпечення безпечної експлуатації об’єктів газорозподільної системи (далі ГРМ).

Згідно Кодексу газорозподільних систем сільськогосподарські роботи в охоронних зонах проводяться власниками, орендарями земельних ділянок, землевласниками та землекористувачами з попереднім повідомленням про їх початок Канівське відділення АТ «Черкасигаз» .

Проведення ремонтних , будівельних та земляних робіт в охоронній зоні газорозподільної системи здійснюється відповідно до законодавства за письмовим погодженням Оператора ГРМ (газорозподільних мереж) Канівського відділення АТ «Черкасигаз». Юридичні та фізичні особи, а також фізичні особи-підприємці для отримання погодження Оператора ГРМ на проведення ремонтних, будівельних та/або земляних робіт в охоронній зоні ГРМ повинні подати Оператору ГРМ для узгодження проект плану їх проведення, розроблений з урахуванням вимог будівельних, а за необхідності - інших норм і правил, що регламентують ці роботи, а також заяву (лист) на отримання погодження.

Оператор ГРМ протягом 10 робочих днів з дня реєстрації письмового звернення юридичної чи фізичної особи або фізичної особи-підприємця щодо погодження проведення ремонтних, будівельних та/або земляних робіт в охоронній зоні ГРМ має надати письмове погодження або письмову обґрунтовану відмову. Письмове погодження надається на безоплатній основі.

Відмова в наданні письмового погодження на проведення робіт на земельних ділянках, розташованих у межах охоронних зон, надається Оператором ГРМ у разі, якщо проведення робіт заборонено Кодексом газорозподільних систем чи створить загрозу виникнення аварії (аварійної ситуації) на об’єктах ГРМ.

До початку ремонтних, будівельних та земляних робіт в охоронній зоні наказом організації, що проводить роботи, з числа фахівців призначається особа, відповідальна за проведення ремонтних, будівельних та земельних робіт (керівник робіт).

Юридичні та фізичні особи, а також фізичні особи-підприємці, що проводять ремонтні, будівельні та земляні роботи в охоронних зонах, зобов’язані не пізніше ніж за добу до початку робіт повідомити представника Оператора ГРМ щодо проведення робіт.

Фізична особа або персонал юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, залучені для проведення ремонтних, будівельних та земляних робіт в охоронних зонах, повинні бути ознайомлені (проінструктовані) представником Оператора ГРМ з інформацією про місцезнаходження газопроводу і споруд на ньому, їх позначення на місцевості, можливі аварійні ситуації і дії при їх виникненні.

Для належного виконання Оператором ГРМ функцій щодо забезпечення гарантованого рівня надійності, безпеки, якості та величини тиску газу, запобігання можливим витокам газу та недопущення аварійних ситуацій споживач зобов’язаний забезпечений доступ на власні об’єкти представникам Оператора ГРМ за їх службовими посвідченнями для виконання службових обов’язків.

У межах охоронних зон забороняється:

ü Складування матеріалів і устаткування;

ü Садіння дерев

ü Влаштування стоянок автотранспорту, гаражів та інших споруд, в тому числі тимчасових;

ü Переміщувати, демонтувати, засипати, пошкоджувати покажчики трас підземних газопроводів та місць розташування мережевих споруд на них, контрольно-вимірювальні пункти;

ü Відкривати самовільно люки газових колодязів і коверів, двері ГРП, ШРП, вузлів обліку газу, установок електрохімічного захисту газопроводів тощо, відкривати і закривати крани і засувки, відключати і включати електроживлення обладнання об’єктів газопровідної системи.

В разі самовільного втручання, пошкодження об’єктів системи газопостачання, створені аварійної ситуації на ГРМ ремонтні та відновлювальні роботи проводяться за рахунок суб’єкта, який вчинив пошкодження.

З метою запобігання руйнування кореневою системою дерев ізоляції підземних газопроводів та створення аварійної ситуації необхідно видалити дерева з охоронної зони ГРМ. В разі незгоди Оператор ГРМ має право власними силами очистити трасу газопроводів від насаджень.

Нагадуємо, що у відповідності до п 7.18 ДБН В.2,5-20-2018 «Газопостачання» рекомендована глибина прокладеного газопроводу по орним землям становить не менше 1 м.

Вимоги щодо розміщення об’єктів в охоронних зонах визначені ДБН 360-92** «Містобудування», «Правилами безпеки систем газопостачання» НПАОП 0.00-1.76-15 та Кодексом газорозподільних систем.

Земельні ділянки, розташовані в охоронних зонах об’єктів ГРМ, не вилучаються у їх власників або користувачів, а використовуються з обмеженнями, встановленими цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

Земельні ділянки, що входять до охоронних зон, використовуються власниками, орендарями земельних ділянок, землевласниками та землекористувачами з обов’язковим дотриманням вимог цього Кодексу.

Проведення ремонтних будівельних та/або земляних робіт в охоронній зоні ГРМ здійснюється відповідно до законодавства за письмовим погодженням Оператора ГРМ.

Роботи в охоронній зоні проводяться тільки в присутності керівника робіт і представника Оператора ГРМ.

Роботи з усунення наслідків аварій можуть бути розпочаті без письмового погодження Оператора ГРМ, але за обов’язкової присутності представника Оператора ГРМ.

З повним переліком правил, які регулюють відносини між землевласниками і Оператором ГРМ в межах охоронних зон можна ознайомитись у главі 4 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем, який затверджено постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року №2494.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора