Пошук

Санітарні обрізки зеленого насадження.

Дата: 10.02.2023 15:55
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

Щоразу, коли на думку активістів, гілля дерев підрізано занадто радикально, у соцмережах піднімається хвиля критичних публікацій, а відповідних фахівців «атакують» проханнями роз’яснити, чому саме таким способом здійснена обрізка.

Утримання зелених насаджень регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105. Відтак, якщо мова йде про підрізку дерев, то цей вид робіт проводиться у відповідності до вказаних правил. Згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» обрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – восени після опадання листя до розпускання бруньок навесні (цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня до 15 квітня).

Навіщо потрібна обрізка зелених насадженнь:

 Омолодження «тіла» рослини і продовження її життя.

 Моделювання форми та загального вигляду дерева.

 Відновлення окремих частин рослини.

 Загальне оздоровлення та позбавлення від зайвого навантаження у вигляді гілок з листям.

 Додавання рослині нових життєвих сил

 Регулювання родючості.

Здійснення обрізки зелених насаджень на протязі року:

Зимова обрізка. Турбота про дерева в цю пору року буде доречною лише при «м'якій» зимі при умові коли немає великих морозів. Головна перевага зимової обрізки в тому, що рослини в цей час знаходяться в «сплячці», тому стрес мінімальний. Крім того, оскільки листя немає, то все гілля відмінно проглядається, а значить, зрізи більш рівні й якісні.

Весняна обрізка. Процедуру можна проводити відразу ж після закінчення морозів, але краще під час сокоруху. Весняна підрізка є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд.

Літня обрізка. Щоб забезпечити кроні достатню кількість сонячного світла, потрібно її гарненько прорідити. Для цього можна обробити зелені пагони без кори. Такі заходи допоможуть рослині заощадити поживні речовини до осені.Влітку обрізку проводити незручно але вона ефективна щоб сповільнити ріст нових пагонів.

Осіння обрізка. Можна починати обробляти рослини з обпаданням листя. Догляд в цю пору року особливо хороший для слабких і старих дерев. До слова, осіння підрізка є дуже важливим заходом перед настанням зимових холодів, в результаті якого рослини і дерева стають більш стійкими до низьких температур.

Під час догляду за деревами застосовують такі види підрізки, як: формувальну, санітарну й омолоджувальну.

 Формувальну підрізку дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин, рівномірного розташування скелетних гілок. Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

 Санітарну підрізку виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною. Пошкоджені гілки є основним джерелом утворення хвороб та місцем розведення шкідників. Обрізанню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

Найбільш критично громадяни сприймають такий вид обрізки, як омолоджувальна підрізка. Однак саме вона життєво необхідна для старих листяних дерев і чагарників для оновлення їх крон. Ця процедура дозволяє зберегти старі листяні дерева та кущі.

 Омолоджувальна підрізка застосовується на старих деревах, які втратили здатність до росту. Мета омолоджувальної підрізки – не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати новий приріст, збалансувати плодоношення. Під час омолоджувальної підрізки сильно вкорочують старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Допускається обрізка дерева навіть до основи скелетних гілок. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок.

Наголошуєм, що дерева, які піддаються сильному омолодженню (а цей метод обрізки, як вже зазначалося, здійснюється у відповідності до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України») не приносить шкоди насадженню, а навпаки, продовжує тривалість їхнього життя. Обрізка – засіб для продовження життєдіяльності рослини.

Зазначаєм, що із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, каштан, тополя, з хвойних – ялина колюча, модрина. Здійснювати омолодження, згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» можна шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі тощо) аж до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно – або багатостовбурні дерева.

На території громади роботи по догляду за зеленим насадженням проводяться КП «Виробничим житлово ремонтно-експлуатаційним управлінням». Працівники зазначеного підприємства мають чималий досвід у здійснені такого виду робіт і не мають наміру нашкодити зеленим насадженням на території громади. Тому часто скарги громадян, щодо непрофесійності виконання робіт з обрізки дерев не мають під собою підґрунтя, за винятком робіт, що виконуються без дозволу. Зокрема, якщо мова йде про навчальні чи дошкільні заклади освіти, скверики, центральні вулиці міста, та будь-яку інші територію громади, то обстеження проводиться за ініціативою та в присутності балансоутримувача. До складу комісії входять фахівці різних інстанцій, які рекомендують проведення тих чи інших робіт. Беруться до уваги і породи дерев – приміром, тополі, які вже досягли своєї вікової межі. Це дерево не відноситься до цінних порід, має крихку деревину, що створює ймовірність виникнення аварійної ситуації, а також його пух приносить чимало шкоди жителям сусідніх будинків. Відтак, дерева, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», які представниками комісії визнано аварійними (дуплисті, з ознаками стовбурної чи кореневої гнилі, нахилені (якщо кут нахилу більше 30º), сухостійні, вражені омелою й тому подібне) видаляються, а замість них будуть висаджені більш адаптовані до місцевих кліматичних умов види.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора