Пошук

Без права на забуття. Корсунь-Шевченківська наступальна операція 1944 року.

Дата: 14.02.2023 16:34
Кількість переглядів: 253

Багато вже часу минуло з тієї похмурої та мінливої зими із снігопадами та відлигами, коли вдалося остаточно та назавжди вибити німців із славетних для історії українського народу місць.

На Корсунщині була написана не одна славетна сторінка нашої історії. Так, 1648 року в урочищі Горохова Діброва Богдан Хмельницький у так званій Корсунській битві розбив війська коронного гетьмана Потоцького. Небачене – гонорова шляхта побігла під ударами козаків та простих селян. Через майже 300 років ще одна битва. На цей раз з німцями. Замість шляхти – елітні війська СС – 5-а танкова дивізія “Вікінг” та моторизована бригада “Валлонія” – “гвардія” рейхсфюрера СС Генріха Гімлера.

«Черкаський котел», «Корсунський котел», «малий Сталінград». Саме такі інші назви має Корсунь-Шевченківська наступальна операція 1944 року. В ці лютневі дні 2023 року виповнюється 79 років з часу початку саме на теренах Черкаської області цієї історичної події періоду Другої світової війни.

З 24 січня по 17 лютого тривала ця операція, метою якої було оточення та знищення угруповання нацистів на Корсунь-Шевченківському виступі. Саме завдяки їй стало можливе звільнення Правобережної України від агресора. Без цієї наступальної операції визволення території нашої держави розтягнулося б у часі. Перемога, здобута ціною надзвичайно великої крові під Корсунь-Шевченківським, мала велике значення в подальшій битві за Правобережну Україну. Гітлерівські війська були остаточно відкинуті від Дніпра. З’явились сприятливі умови для визволення всього півдня країни від окупантів.

Корсунь-Шевченківська операція – одна із найцікавіших у Другій світовій війні операцій з оточення та знищення великого ворожого угруповання з точки зору воєнного мистецтва як в оперативному, так і в тактичному відношеннях. Вперше в ході війни танкові армії в операції на оточення використовувалися для послідовного вирішення двох завдань: спочатку для прориву оборони противника і завершення його оточення, а потім – для відбиття контрударів на зовнішньому фронті.

Багато тисяч саме українців полягло у цій битві, своїм життям наближаючи перемогу над ворогом. 46 братських могил залишила ця операція. Ця видатна військова операція з оточення і знищення ворога Червоною армією достатньо досліджена у радянській історіографії. Хоча, як показує сучасний її аналіз, в радянський період чимало важливих аспектів цієї воєнної операції були табуйовані, як з політичних, так і з ідеологічних мотивів.

Дана операція є важливою в оцінках як воєнно-історичне явище. Вражає стисліть її підготовки (5-7 діб.). Заслуговує на пошану її маневреність. Все проходило без паузи. Хоча були і здобутки і прорахунки (на війні без цього не буває). Заслуговує глибокої пошани потужна допомога Червоній армії місцевого населення у боротьбі з ворогом.

Сьогодні ,14 лютого з нагоди визволення міста Корсунь-Шевченківського від нацистських загарбників, відбулося покладання квітів до братської могили воїнів, підпільників і партизанів, пам‘ятного знаку Павлику Янчевському.

У відділі абонементу Публічної бібліотеки Корсунь -Шевченківської міської ради до уваги відвідувачів книжкова виставка-реквієм « Палав під Корсунем вогонь», на якій представлені книги, які є своєрідним літописом подій тієї жорстокої битви .

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора