Пошук

НАВЧАННЯ ДЛЯ КАНДИДАТІВ У ОПІКУНИ, ПІКЛУВАЛЬНИКИ, ПРИЙОМНІ БАТЬКИ

Дата: 17.02.2023 17:06
Кількість переглядів: 160

Фото без описуДіти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання. Форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС).

ПРИЙОМНА СІМ'Я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до Положень про прийомну сім’ю прийомними батьками можуть бути: особи працездатного віку, що пояснюється в першу чергу захистом інтересів прийомної дитини/дитини-вихованця; як пари, які перебувають у шлюбі, так і одинокі особи, які отримали згоду всіх повнолітніх членів сім’ї на влаштування прийомної дитини в сім’ю. Прийомні батьки влаштовують дитину на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов. Ще однією вимогою щодо кандидатів у прийомні батьки є достатній рівень матеріального забезпечення. Період функціонування прийомної сім’ї зараховується до їх загального і безперервного трудового стажу.

ОПІКА та ПІКЛУВАННЯ над дітьми — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Кожен, хто виявить бажання усиновити дитину, створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, взяти під опіку/піклування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування повинен буде пройти навчання в Черкаському обласному центрі соціальних служб та отримати рекомендації про включення до Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

Черкаським обласним центром соціальних служб у березні 2023 року заплановано навчання для кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки. Звертаємо увагу, що навчання проходитиме у три етапи:

І етап – 1-3 березня;

ІІ етап – 7-9 березня;

ІІІ етап – 14-16 березня.

Більш детальнішу інформацію щодо сімейних форм виховання можна отримати у службі у справах дітей виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради за адресою: Черкаська обл., Черкаський р-н, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Шевченка, 42, 1-й поверх, кабінет №18.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора