Пошук

21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Дата: 21.02.2023 11:57
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

 

Свято було започатковано в листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.

Історія ж самого свята, на жаль, має присмак гіркоти: 21 лютого 1952 року у провінції Бангладеш влада Пакистану жорстко придушила демонстрацію молоді, яка висловила свій протест проти урядової заборони на вживання рідної – бенгальської – мови. Відтоді щороку Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Міжнародне свято покликане захищати різноманіття мови та право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. Варто згадати в день рідномовного свята громадянську позицію палкої Лесі Українки, яка сповідувала: «Живеє слово – се талан». Адже, і справді, рідне слово на рідній землі – це доля-талан, то твердая криця, генетичний код української нації.

Тільки рідне слово найкраще передасть велич людської натури й орлиний лет її фантазійної уяви, гучний передзвін пташиного співу і ледь вловиме дзюркотіння прозорого джерельця, насичену золоту палітру пшеничних степів і безмежну глибінь блакитного неба.

Бережімо рідну мову, плекаймо й розвиваймо її щодня! Її та наше майбуття – не лише в гаслах!

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради опікується красою рідного слова та дбає за донесення його через книги до наших відвідувачів. Впевнені: українці в Україні нарешті усвідомлять, що рідна мова – це світовий духовний тренд, а українська мова – це важливий атрибут Української держави, репрезентант її престижу в планетарному вимірі.

Фото без опису

Захищати і дедалі утверджувати українську мову як державну – наше спільне завдання.

Завітайте до нашої книгозбірні та поблукайте в літературному лабіринті «О, мово рідна, українська! В тобі історія і слава!», який допоможе познайомитися з історією становлення та розвитку нашої рідної мови.

До Міжнародного дня рідної мови пропонуємо відвідувачам взяти участь у цікавій акції «Перевір себе». Читачі бібліотеки вже перевіряли себе на правильність наголосу в словах. Часто ми робимо помилки там, де і не підозрюємо. Але вчитися ніколи не пізно і не соромно. Вдосконалюймо свою вимову!

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора