Пошук

Робоча група з підготовки Плану дій щодо відновлення та збереження річки Рось.

Дата: 02.03.2023 14:23
Кількість переглядів: 170

Фото без опису

Перш за все дякуємо народному депутату Андрію Стріхарському, який переймається проблемами нашої багатостраждальної річки Рось, голові ВЕЛ Тетяні Тимочко, яка неодноразово ініціювала спільні зустрічі на рівні міністерств щодо розроблення відповідних заходів з порятунку річки, Владлену Ковтуну, який ініціював петицію щодо порятунку річки Рось, екологічним організаціям, зокрема Всеукраїнська екологічна ліга, "Сейв Рось" та "Хорти Буслава", які постійно тримають руку на пульсі щодо стану річки та усім небайдужим громадянам, які включилися до спільної справи.

 Фото без опису

28 лютого 2023 року в приміщенні Корсунь-Шевченківської міської ради відбулося установче засідання Робочої групи з підготовки Плану дій щодо відновлення та збереження річки Рось. Спільно з головою Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко, почесним громадянином Корсуня- Шевченківського Владленом Ковтуном, помічником народного депутата Андрія Стріхарського, представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, Державної екологічної інспекції Центрального округу, Держпродспоживслужби, Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось, громадських організацій "Сейв Рось", "Патріоти рідного краю-України", "Атомани", "Хорти Богуслава", місцевого осередку екологічної ліги, місцевих медіа та небайдужих громадян провели конструктивний діалог і обговорили ключові напрацювання подальшого плану дій щодо порятунку річки Рось.

 

Владлен Ковтун першочергово подякував за підтримання петиції та зазначив, що направив звернення до громад, які розташовані вздовж басейну річки Рось. У зверненні акцентовано увагу на долученні народних депутатів ВР від Поросся до співпраці з Мінзахисту довкілля та природних ресурсів, а також Держводгоспу і Комітету екології ВР з метою підготовки такої реакції на петицію, яка б забезпечила порятунок річки Рось. Це проблема не лише нашої громади, це всеукраїнська проблема. А ситуація з роками лише ускладнюється. Рухаємося далі для реалізації в повній мірі пілотного проекту щодо порятунку річки Рось з подальшим використанням його для відновлення водності всіх рік України та їх приток - малих річок.

Фото без опису

Тетяна Тимочко наголосила, на головних проблемах річки Рось— це неприпустимий рівень забруднення та катастрофічне зменшення водності усього басейну. Тому необхідно здійснити цілий комплекс першочергових заходів, детальніше за посиланням:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02b8DPDgY3aatiSZ9Ja5eph2FLyKQ1KAXz3VeTSS79JK7WYD5XyhFWMKU6qsnu4YEml&id=100069349080349

 

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Поліщук зазаначив, що на початку липня 2022р. фахівці Інспекції, спільно з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем, представниками територіального органу Держводагентства, органу місцевого самоврядування та громадськими екологічними організаціями долучились до обстеження річки Рось на території Корсунь-Шевченківської громади у зв’язку з різким падінням рівня води в річці. Інспекція постійно тримає на контролі, в межах повноважень, здійснюються відбори та проводяться гідрохімічний аналіз поверхневої води річки Рось. Рекомендував у разі виявлення порушення природоохоронного законодавства звертатись з відповідними заявами та повідомленнями до Державної екологічної інспекції, поліції та в інші правоохоронні  органи.

 

Галина Добровольська—Рибалкіна наголосила, що паралельно з втіленням цілей петиції та плану максимуму з порятунку річки Рось необхідно дбати вже зараз про її стан на майбутній спекотний сезон. Також запропонувала звернутися до обласної влади з пропозиціями проконтролювати дотримання законодавства користувачами ГЕС на Росі в межах Черкаської області відповідно до владних повноважень.

 

Також активну участь у обговоренні взяли:

- учасник ГО "Хорти Буслава" Влас Березовий, який презентував відео щодо майбутнього проекту по річці Рось та надав свої пропозиції;

- заступник Голови правління ГО «Патріоти рідного краю - Україна» Роман Михайлич, який запропонував звернутися до Черкаської ОВА та Черкаської обласної ради про долучення цих органів до реалізації проголосованої громадськістю Петиції в частині налагодження взаємодії і напрацювання плану спільних дій із органами влади Київської, Житомирської, Вінницької областей, Мінекологіі та ін. відповідних центральних органів влади;

- заступник голови Мошнівської сільської ради Володимир Шимановський від імені Мошнівської громади висловив цілковиту підтримку у спільному вирішенні такого важливого питання як досягнення водного балансу річки, адже на їх місцевості ситуація не менш критична.

Долучилися до обговорення й присутні на зібранні представники громадськості. Результатом зустрічі стало створення Робочої групи з підготовки Плану дій щодо відновлення та збереження річки Рось. Продовжуємо працювати далі.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора