Пошук

Напередодні долучились до форуму на тему: «Заходи профілактики отруєння бджіл. Алгоритм дій при отруєнні бджіл засобами захисту рослин».

Дата: 06.03.2023 16:34
Кількість переглядів: 114

Організатором заходу виступило Міністерство аграрної політики України спільно з Всеукраїнською асоціацією громад та у партнерстві зі Всеукраїнським Конгресом Фермерів.

Тема отруєння бджіл внаслідок обробітку полів пестицидами виявилася дуже актуальною. До онлайн-заходу доєдналися понад 1000 учасників – представники ОМС, Держпродспоживслужби, Національної поліції, пасічники, фермери, представники громадських організацій.

Бджоли відіграють важливу роль у запиленні рослин і підтриманні загального екологічного балансу в природі. Для власників приватних пасік бджільництво – це додатковий дохід в сімейний бюджет, а промислове бджільництво відіграє важливу роль в структурі аграрної галузі.

В Україні зараз офіційно зареєстровано майже 45 тисяч пасік, які мають 2.2 млн бджолосімей. За 2022 рік було зафіксовано 50 випадків масової загибелі бджіл від отруєння. Серед причин: недотримання правил з використання і зберігання засобів для захисту рослин, недостатнє інформування фермерами власників пасік про використання засобів захисту рослин, недостатня ізоляція вильоту бджіл з вуликів, та неповідомлення власниками пасік про перебування пасіки під час кочівлі.

Більшість превентивних заходів щодо попередження отруєння бджіл пов’язані з налагодженням комунікації між усіма учасниками процесу.

В рамках форуму презентовано покрокову інструкцію щодо встановлення факту отруєння та алгоритми дій для всіх учасників процесу в разі отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Основні заходи з запобігання отруєння бджіл: держнагляд і дотримання законодавства під час використання засобів захисту рослин, дотримання аграріями норм використання таких засобів, своєчасне повідомлення пасічниками про кочівлю пасіки, координація з органами місцевого самоврядування.

Аграрії мають повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин за три доби, проводити роботи з застосування пестицидів у час мінімального льоту бджіл, попередньо узгодивши з комендантом.

Якщо власник пасіки виявив факт отруєння бджіл, він має звернутись до органу місцевого самоврядування. Той невідкладно збирає комісію, яка складається з представника ОМС, Держпродспоживслужби та Нацполіції.

Пасічник має подбати про свою пасіку шляхом інформування ОМС та уповноваженого територіального органу Держпродспоживслужби про місце розташування та засоби зв’язку з ним, а також надати паспорт пасіки до 1 травня щороку.

На яку підтримку держави можуть розраховувати бджолярі в 2023 році:

На час дії воєнного стану припинена програма дотацій за наявні бджолосім’ї, але пасічники мають можливість користуватись програмами державної підтримки 5-7-9, або фінансування та надання грантів, відповідно до Постанови КМУ №739, на створення нових робочих місць та на переробні потужності.

Голова Спілки пасічників України Володимир Стретович закликав аграрних виробників дослухатися до бджолярів:

«Давайте в галузі виробництва меду не створювати пасічникам додаткових проблем: наявність в меду неонікотиноїдів та лікофосфатів заважає їм вийти на ринок експортерів».

Заступник директора департаменту взаємодії Національної поліцією України МВС України Дмитро Ульянов висловив свою готовність долучитися до ініціатив Міністерства щодо врегулювання дій у разі виявлення порушень.

Загалом всі учасники заходу наголошували на необхідності злагоджених дій аграріїв, пасічників і органів місцевого самоврядування, що може мінімізувати отруєння бджіл, підвищити врожайність і захистити довкілля.

Більш детально за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=M8HsSJz0dLg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора