Пошук

11 квітня в усьому світі відзначають пам’ятну дату - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Дата: 11.04.2023 12:31
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Вона встановлена в пам’ять про повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року. Повсталі зуміли зібрати саморобний радіопередавач і зв’язатися з командуванням 3-ї армії союзників генерала Паттона.

Незабаром передові частини американців увійшли в табір. Цей день і став Міжнародним днем звільнення в’язнів фашистських концтаборів.

Система концтаборів, вибудувана нацистською Німеччиною, є однією з найжахливіших і найпотворніших речей, до яких докотилося людство. Усього нацисти збудували 14033 концтабори. На територіях, підконтрольних гітлерівцям, у концтаборах, таборах смерті, в’язницях перебувало понад 20 мільйонів осіб із 30 країн світу. 12 мільйонів не дожили до звільнення. Серед загиблих - 5 млн чоловік, а також 6 мільйонів євреїв з різних країн.

У цей день Україна разом з усім світом вшановує пам'ять жертв нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих на території України.

На окупованій території України було понад 20 таборів, серед яких найбільш відомі Дарницький табір військовополонених під Києвом, Володимир-Волинський на Волині, «Богунія» на Житормищині, «Гросс-лазарет» у Славуті, «Цитадель» у Львові, «Уманська яма» на Черкащині, «Хорольська яма» на Полтавщині.

Урочище Уманська яма розташоване в західній частині міста Умань, і саме там

був один із перших нацистських концентраційних таборів на території України.

«Уманська яма» – це назва тимчасового табору для полонених, яка знаходилась в кар’єрі цегляного заводу.

За даними німецького командування, на 14 серпня 1941 року в Уманському таборі знаходилось 70 000 військових, які потрапили в полон.

Люди знемагали під палючим сонцем, проливними дощами, без їжі. І кожного дня їх безжально, цинічно катували і вбивали. Уманська Яма являла собою глиняний кар'єр шириною близько 300 метрів, а довжиною приблизно в один кілометр. Висота стрімких стін сягала 15 метрів. Збереглися фото Уманської Ями, які й сьогодні вражають жорстокістю і нелюдськістю. Сюди були зігнані кілька десятків тисяч полонених, багато з яких померли просто з-за поганих умов утримання. Загальна кількість загиблих у цій трагедії досі залишається невідомим.

Тисячі військовополонених були замучені в концтаборі «Уманська яма». Окрім того, нацисти розстріляли 13 тисяч жителів міста, декілька тисяч вивезли на примусові роботи до Німеччини.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів - це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Серед останніх надходжень Публічноі бібліотеки Корсунь-Шевченківської міськоі ради пропонуємо вашій увазі книгу «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» австрійського психолога та психіатра Віктора Франкла(1905-1997), яку автор написав на власному досвіді від перебування в нацистському концентраційному таборі під час Другої світової війни.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора