Пошук

Свято єднання і свято надії

Дата: 09.05.2023 15:23
Кількість переглядів: 80

9 травня в країнах Європейського Союзу відзначають День Європи. Цей день є символом ЄС, який відзначають уже протягом десятиліть, а для України це знак солідарності цінностей демократії та свободи. Ця дата збігається з Днем Перемоги (8 травня у країнах ЄС). Тому День Європи — свято єднання і свято надії: ми поважаємо і декларуємо наші спільні цінності, спільну історію і, що найголовніше, наше спільне мирне майбутнє.

Президент України Володимир Зеленський 8 травня 2023 року підписав указ №266/2023, який запроваджує в Україні святкування Дня Європи 9 травня. "Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу", - йдеться в документі.

Нині Європа є свідком безпрецедентної жорстокої війни. Війни, яка засвідчила, що не існує меж людяності. Війни, яка показала всьому світу справжню суть росії — імперії, яка прагне розширити свій вплив за рахунок маніпуляцій історією, ядерної зброї та новітнього нацизму, знищити українську демократію.

28 лютого2022 року Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу. За умов повномасштабної російської збройної агресії наша країна відчула підтримку ЄС як на державному, так і повсякденному рівні. Нині триває процес складних перемовин щодо перспектив української євроінтеграції. Безумовно, існують певні внутрішньополітичні дискусії щодо того, коли Україна може стати членом ЄС. Але героїчні українці вже вибороли своє право бути європейцями. Новими європейцями, які показали всім, як варто боротися за цінності.

У Публічній бібліотеці Корсунь-Шевченківської міської ради з нагоди Дня Європи розгорнуто тематичну книжкову виставку «Україна в європейському просторі», тож запрошуємо усіх бажаючих до ознайомлення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора