Пошук

Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні

Дата: 12.07.2023 11:39
Кількість переглядів: 121

Всеукраїнська екологічна ліга розпочала реалізовувати пілотний проєкт щодо «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні» в рамках Міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs).

Проблема виникнення лісових пожеж є вкрай актуальною для всієї території України. Щорічно країна від пожеж втрачала від 30 до 60 тисяч гектарів лісових площ, а з початку повномасштабної російської військової агресії зафіксовано понад 3 тис. пожеж на площі більш ніж 2,5 млн га. Пожежі в природних екосистемах завдають значної шкоди лісам, лукам, можуть знищувати цінні оселища, рідкісні види флори та фауни.

Основною метою проєкту є посилення протидії лісовим пожежам в Україні через створення системи добровільних пожежних формувань в пілотних громадах.

Для активного залучення громадянського суспільства до попередження лісових пожеж та захисту лісів в Україні, планується проведення заходів з формування, навчання, забезпечення необхідними спеціальними засобами (захисний костюм пожежного, шолом, прозорий лицьовий щиток, вогнетривкі рукавиці, чоботи) та страхування п’яти команд добровільних пожежних формувань задля попередження та ліквідації наслідків лісових пожеж. А також, створення, наповнення та просування сайту добровільних пожежних формувань, підготовка та видання навчально-методичних матеріалів, проведення навчальних лекцій та семінарів, практичних занять на місцевості та інтерактивних тренінгів, виготовлено та встановлено інформаційні стенди щодо попередження лісових пожеж.

Залучення громадськості до питань протидії лісовим пожежам є надзвичайно актуальним у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» (реєстр. № 75571). До добровільного пожежного підрозділу мають бути залучені громадяни, які постійно проживають на її території громади, які досягли 18-річного віку та здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки.

Законодавством передбачено, що органи місцевого самоврядування, громадські організації, суб’єкти господарювання, інші юридичні особи можуть об’єднуватись у добровільні пожежно-рятувальні підрозділи. Територіальні громади можуть здійснювати співробітництво відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» з метою спільного забезпечення місцевої пожежної охорони.

В межах проєкту відбувається співпраця з органами місцевого самоврядування цільових територіальних громад, Державною службою України з надзвичайних ситуацій та її територіальними підрозділами, Державним агентством лісових ресурсів України, Інформаційно-просвітницьким центром «Екологічна варта», Центром екологічної освіти та інформації та Міжрегіональним центром наукових досліджень та експертиз.

Для реалізації проєкту обрано 5 цільових територіальних громад:

– Корсунь-Шевченківська (Черкаська область);

– Народицька (Житомирська область);

– Козлівська (Тернопільська область);

– Розсошанська (Хмельницька область)

– Пирятинська (Полтавська область).

Основними завданнями пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

Учасниками підрозділів можуть стати особи, які постійно проживають на відповідній території, досягли 18 років, мають повну цивільну дієздатність, здатні за станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки.

Зацікавленість громадськості у протидії пожежам під час російської військової агресії на території України показує готовність українців дбати про довкілля для майбутнього. У перспективі можливе поширення активностей проєкту на всі територіальні громади України.

Більше інформації щодо реалізацій проєкту у наступних інформаційних повідомленнях.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора