Пошук

15 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ВТОРИННОЇ ПЕРЕРОБКИ

Дата: 15.11.2023 18:54
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Щорічно 15 листопада в низці країн відзначають екологічне свято - Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки, з метою привернення уваги влади, громадськості та промислових структур до цієї теми.

Вперше проблемою переробки сміття зайнялися в Англії 200 років тому. В кінці XIX століття там з'явився перший завод по спалюванню сміття.

Вивченням способів утилізації сміття займається наука гарбологія. Гарбологія (від англ. Garbage "сміття") або сміттєзнавство, або сміттєлогія - окремий напрямок екології, що займається вивченням сміттєвих відходів та методів їх утилізації.

Головні завдання вторинної переробки - розв'язання проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції завдяки використанню дешевшої сировини та боротьба із забрудненням довкілля.

За останні три десятиліття людство використало третину наявних на Землі ресурсів. Щороку витрати збільшуються на 1,5%, тому такого важливого значення набувають вторинна переробка сировини, економія корисних копалин, пошуки альтернатив.

Люди щодня викидають величезну кількість сміття, хоча більшість відходів можна було б використати повторно, що принесло б чималу користь довкіллю та державі.

У всьому світі щорічно більше 100000 ссавців, птахів і риб гинуть через викинуті поліетиленові пакети. Тварини з'їдають їх або задихаються.

День вторинної переробки бере початок з 1997 року, коли мешканці США вперше відзначили America Recycles Day (День, коли Америка переробляє відходи). Він проводився екологами з метою заохочення американців, які здавали відходи для вторинної переробки і купували продукцію, виготовлену з вторинної сировини.

Проблема переробки відходів – єдина для всього людства, але сьогодні держави ведуть боротьбу окремо одна від одної, хоча багато з них показують непогані результати. Особливо відзначилася Європа – тут активно використовуються методи, які вже добре себе зарекомендували, і регулярно з’являються нові технології переробки сміття.

Корсунь-Шевченківська територіальна громада впевнено крокує в Європейському напрямку. Згідно проєкту містобудівної документації «Детальний план території на частину території під будівництво полігону побутових відходів за межами населеного пункту м. Корсунь-Шевченківський Корсунь-Шевченківської міської територіальної громади Черкаського району Черкаської області» 15.11.2023 року були проведені громадські слухання в яких обговорювалось будівництво на території громади сучасного полігону побутових відходів за європейськими стандартами (із лініями роздільного збирання сміття та можливістю використання його як втор серовини). Детальніше за 1 посиланням.

На сьогоднішній день ознайомитися детальніше про те, як і де здати свої побутові відходи для подальшого рециклінгу можна за 2 посиланням.

1.https://korsun-miskrada.gov.ua/news/1700033653/

2. https://korsun-miskrada.gov.ua/news/1630660429/

Будьте свідомими та відповідальними у поводженні з відходами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора