Пошук

"Як подати декларацію про відходи" для представників бізнесу.

Дата: 18.01.2024 12:18
Кількість переглядів: 97

До 20 лютого - підприємства повинні подати декларації про відходи. Як це зробити правильно, розповідали фахівці Міндовкілля на спеціальному тренінгу для представників бізнес-спільноти. Захід зібрав понад 500 учасників.

Такі декларації підприємці заповнюють щороку – фактично звітують державі про утворені ними обсяги відходів. Але якщо раніше за рік подавалось до 15 тисяч таких декларацій, то тепер їх передаватиме переважна більшість компаній у країні. Декларацію мають подавати утворювачі або власники відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів, або власники відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення яких перевищує 50 тонн (такий обсяг - це приблизно від двох до шести вантажівок “сміття”). А також підприємства, які здійснюють операції з оброблення відходів.

Декларація про відходи подається у режимі peopleless, тобто посадовці взагалі не беруть участі в процесі їхнього оформлення.

“Таке нововведення значно спростить процедуру подання декларації в майбутньому, але зараз у користувачів виникає безліч запитань. Треба зазначити, що український сервіс унікальний. Розробники використали досвід різних країн, але пішли значно далі, адже майже всі закордонні сервіси все одно передбачають хоча б мінімальну участь чиновників у процесі подання та обробки декларацій. Український же сервіс повністю автоматизований, а відтак розробники повинні передбачити в роботі системи безліч нюансів”, – пояснювала директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович.

Саме тому тренінг провели в інтерактивному форматі. Щоб не лише допомогти розібратися з поданням декларацій, але й отримати від користувачів фідбек про роботу системи.

Під час заходу учасникам розповіли про загальні правила користування сервісом:

☑️ Створення записів в особистому кабінеті:

▪️ Поради щодо реєстрації виробничих майданчиків.

▪️ Визначення виду відходів.

☑️ Передача прав довіреним особам:

▪️ Практичні вказівки щодо передачі права на подання декларації.

☑️ Подання конкретної інформації:

▪️ Основні вимоги для успішного подання інформації.

▪️ Аспекти, які потрібно враховувати при внесенні даних в декларацію.

▪️ Процедура підписання та перевірки коректності заповнення.

Також вдалося розібрати багато дуже індивідуальних ситуацій. Наприклад, як декларувати ґрунт, який утворився під час днопоглиблюючих робіт, або використаний спецодяг підприємств.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора