Пошук

Вчасно зрізане гілля – запорука надійного електропостачання

Дата: 30.01.2024 08:12
Кількість переглядів: 211

Фото без опису

Зазвичай з 15 жовтня до 15 квітня Корсунь-Шевченківська філія ПАТ «Черкасиобленерго» згідно графіку проводить надзвичайно необхідну роботу – енергетики розчищають охоронні зони повітряних ліній електропередачі (ЛЕП) від гілок та дерев. Це складне та надзвичайно важливе завдання попереджає аварійні знеструмлення під час негоди, несприятливих погодних умов, в холодну пору року.

Кілометри електромереж проходять через земельні ділянки, що перебувають на балансі органів місцевого самоврядування, у власності підприємств, установ та організацій чи приватних осіб. Тож розглянем наступні питання:

  1. Хто ж відповідальний за обрізку дерев поблизу ліній електропередачі?

Згідно з законодавством працівники обленерго можуть обрізати гілля лише поблизу електромереж напругою 10 кіловольт, також вони допомагають здійснювати чистку електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно це зробити – неповносправних, самотніх та пенсіонерів. В усіх інших випадках мешканці на своїх територіях повинні робити це самостійно.

  1. За яких умов потрібно проводити чистку охоронних зон?

Якщо гілки дерев наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 1 метр або якщо гілля нависає над проводами, або ж якщо дерева аварійні і за негоди можуть впасти та пошкодити електромережі – їх необхідно обрізати. Для цього власнику земельної ділянки потрібно з’ясувати, коли згідно з графіком планових відключень вимикатимуть лінію.

  1. На скільки важливо не нехтувати проведенням чистки трас?

Необрізані гілки дерев – це в першу чергу загроза знеструмлення. Під час негоди дерева, що перебувають у безпосередній близькості від лінії, можуть її пошкодити – головною причиною знеструмлень цілих населених пунктів під час стихії є саме нехтування проведенням обрізки. Адже контакт гілок з лініями під напругою може накоїти багато лиха. Під час буревію та сильного вітру дерева можуть спричинити обрив. Також необрізані гілки – це ще й неабияка загроза ураження електрострумом, зокрема дітей.

Тому звертаємося до громадян, підприємств (незалежно від форм власності), установ, організацій, орендарів, балансоутримувачів територій з проханням виконувати вимоги Закону України «Про благоустрій населених пунктів», у тому числі вимоги статті 28 «Охорона та утримання зелених насаджень» та вчасно здійснювати розчищення повітряних ліній. Адже, згідно до зазначеного раніше чинного законодавства, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;
  • на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі;
  • на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;
  • на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування.

Втім, як показує практика, всі вище перелічені, часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і з часом призводить до знеструмлення споживачів.

Саме тому Корсунь-Шевченківська філія ПАТ «Черкасиобленерго» щороку проводить чистку повітряних ліній електропередач, хоча це відповідальність власників територій, які зазвичай обурюються із тих чи інших причин щодо обрізки дерев.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора