Пошук

Первоцвіти та чому їх не можна зривати

Дата: 22.02.2024 10:00
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Первоцвіти це перші квіти які з’являються після зимового періоду, вони є передвісниками близької весни та потепління, прогулюючись ще по засніжених парках, алеях, скверах ці квіти тішать нас своїми барвами та наповнюють радісними емоціями після тривалої, сірої та холодної зими.

Саме тому люди ринуть до цих місць і масово зривають ранньоквітучі рослини на продажу та для себе. Більшість первоцвітів занесені до Червоної книги України.

Зірвані або вирвані з цибулиною первоцвіти – це нищівна шкода природі: рослини втрачають можливість утворити насіння і дати нове покоління в майбутньому. А вирвані квіти з цибулиною взагалі призводять до їх повного знищення.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах, а вони в свою чергу це їжа для птахів тому коли ви зриваєте такі квіти ви ставите під загрозу зникнення з лиця землі не лише ці мальовничі квіти а ще багато видів комах та птахів.

Тому будьмо свідомими, збережемо цю красу для майбутніх поколінь, щоб наші нащадки могли їх побачити не лише в Червоній книзі, в картинках чи по телевізору, а по справжньому милуватися ними в місцях їх зростання.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Згідно зі статтею 88-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу передбачений штраф від 510 до 1700 грн із конфіскацією рослини. Якщо йдеться про рослини, занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів, то штраф вже від 1700 до 3655 грн.

Крім того, за один екземпляр незаконної зірваної Червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Тому якщо ви бачите продаж таких рослин просимо звертатися до правоохоронних органів.

Це допоможе вам зорієнтуватися https://fb.watch/jhyP60y7fn/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора