Пошук

В центрі уваги — забезпечення жителів громади питною водою

Дата: 06.05.2021 18:31
Кількість переглядів: 739

Фото без опису

Погіршення якості води в р. Рось та відповідно — забезпечення населення питною водою були сьогодні в центрі обговорення під час проведення засідання комісії ТЕБ та НС під головуванням міського голови Миколи Березового.

Участь у обговоренні проблеми та пошуку шляхів її вирішення взяли перший заступник  міського голови Сергій Пустовіт, начальник КП «Водоканал» Микола Бардадим, начальник Корсунь-Шевченківського управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Тетяна Козлова, начальник відділу екології та охорони навколишнього середовища Катерина Маслова-Бігун, т.в.о. начальника Корсунь-Шевченківського лабораторного відділення ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталія Власенко, начальник відділу містобудування, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства Валентин Гранатирко, головний спеціаліст з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи, надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Руслан Садівський.
За інформацією Тетяни Козлової, за результатами лабораторних досліджень води від 9.04.2021, проведених в ході відомчого виробничого контролю, зафіксовано відхилення якості води водогону за санітарно-хімічними показниками: 
•    Каламутність - 1,27 та 1,06 відповідно; допустимо - не більше 1;
•    забарвленість - 28 град. та 29 град., допустимо - 20 градусів; 
•    вміст залишкового вільного хлору – 0,35та 0 мг/куб.дм., допускається в межах 0,3-0,5мг/куб.дм;
•    вміст залишкового хлору зв’язаного – 0,68 та 0,7 мг/куб.дм, допускається в межах 0,8-1,2мг/куб.дм;
•    вміст залишкового вільного хлору – 0 мг/куб.дм., допускається в межах 0,3-0,5мг/куб.дм;
•    вміст залишкового хлору зв’язаного – 0,68 та 0,78 мг/куб.дм, допускається в межах 0,8-1,2мг/куб.дм;
•    тригалогенметани (токсична речовина канцерогенної дії) -185 мкг/куб.дм., допускається до 100 мкг/куб.дм.
При дослідженні води річки Рось, що було проведено 23 квітня, показники мають певні відхилення за санітарно-мікробіологічними показниками:
•  індекс ЛКП (лактозопозитивної кишкової палички) – 70 тис.на 1дм.куб при допустимій нормі 10 тис. на 1дм.куб;
за санітарно-хімічними показниками:
•    запах при 60 град. С – 3 бали, допускається не більше 1 бал;
•    забарвленість – 60 град., при допустимій нормі не більше 20 град.;
•   Азот амонійний – 0,39мгN/дм.куб., при допустимій нормі для джерел централізованого постачання 2 класу якості води – 0,10-0,30 мгN/дм3.

Як зазначив начальник відділу містобудування, архітектури, будівництва,  житлово-комунального господарства Валентин Гранатирко, на території громади є діючі свердловини, які можна використати у разі відсутності централізованого водопостачання для забезпечення питною водою жителів громади. У разі організації підвезення питної води важливим є придбання спецтранспорту для цієї цілі. Вивчатимуть це питання виконавчий комітет міської ради спільно з начальником КП «Водоканал» Миколою Бардадимом. 

В результаті обговорення було вирішено створити комісію для обстеження існуючих свердловин на території громади та можливості розробки нових. За її створення відповідальні начальник відділу містобудування, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства Валентин Гранатирко та начальник відділу екології та охорони навколишнього середовища Катерина Маслова-Бігун. 
Окрім цього, присутні обговорили можливість продовження роботи з розроблення свердловин на території гранітного кар’єру «Сівач»,  проведення реконструкції водогінних мереж та зміни місця забору питної води з р. Рось.
Також заплановано проведення спільної наради з керівництвом басейнового управління р. Рось щодо можливості проведення спільної очистки русла р. Рось.

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора