Пошук

«Одкровення. Щоденники Майдану». Вистава-концерт, що об’єднала спогадами про Героїв

Дата: 18.02.2021 18:56
Кількість переглядів: 689

Фото без опису

Зачепила найтонші струни сердець, нагадавши про події 2013-2014 років, коли українці об’єдналися в єдиному пориві відстоювання Свободи та Гідності, художньо-публіцистична вистава-концерт «Одкровення. Щоденники Майдану», що відбулася в будинку культури 18 лютого.

Спогади учасників історичних подій Революції Гідності Валентина Балковенка, Людмили Сімшаг, Тетяни Перетятько озвучили ведучі Єлизавета Усик та Тетяна Колісник. Розповіли про свої особисті переживання під час подій на Майдані учасниці літературно-мистецького клубу «Барви» Антоніна Жила (Марія Курінна), Ярина Яр, Людмила Павлик. Рядки їхньої поезії, пронизані любов’ю до України, щирим вболіванням за долю її синів і доньок, не лишили байдужими жодного в залі. Звучали зі сцени також численні спогади учасників подій Революції Гідності за матеріалами засобів масової інформації.

Участь в Революції Гідності взяли кілька десятків корсунців. 

Указом Президента України 17 лютого 2016 року за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності орденом «За мужність» III ступеня нагороджено Балковенка Валентина Миколайовича (місто Корсунь-Шевченківський). 

Указом Президента України 20 лютого 2019 року за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності, плідну громадську та волонтерську діяльність орденом «За заслуги» III ступеня нагороджено Собченка Олега Андрійовича (місто Корсунь-Шевченківський).

На жаль, не всім тим, хто був на Майдані, вдалося вижити…

В лютому 2014 року тітушки перестріли поблизу Майдана Михайла Якубенка. Тоді він вижив попри тяжкі травми і навіть встиг у військкоматі записатися добровольцем після оголошення мобілізації по всій країні. Та 18 квітня 2014 року внаслідок черепно-мозкової травми, отриманої під час Революції Гідності, Михайло Якубенко помер. Він став ще одним із тисяч українських янголів з крилами кольору Сонця. Діти лишились без тата, батьки – без доброго сина, дружина – без коханого…

Василь Сергієнко був одним із засновників Самооборони Корсунщини. З кінця 2013 року і до самої загибелі вів активну громадянську і політичну діяльність. Останній його журналістський матеріал було присвячено Героям Небесної Сотні, до яких згодом приєднали і його самого. Указом Президента України 21 листопада 2014 року Сергієнку Василю Миколайовичу присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Зі словами вдячності до всіх, хто не шкодуючи власного життя, відстоював краще сьогодення України, виступив перед присутніми перший заступник міського голови Сергій Пустовіт:


— Шановні присутні! Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – людей, які поклали на вівтар нашої Свободи і Гідності найдорожче, що вони мали,  — власні життя! 7 років тому найактивніші представники українського народу відстоювали право всіх нас жити у вільній Україні.  За весь час протистоянь Майдан став не просто столицею держави, а її серцем і душею. Люди різного віку, професій, з різних куточків України, в тому числі й наші земляки вийшли на Майдан заради кращого майбутнього своєї держави. Ми всі в боргу перед цими людьми – і тими, хто вцілів, і тими, хто утворив Небесну Сотню та спостерігає за нами з небес. Будьмо гідні їх подвигу, бережімо Україну. Вічна пам’ять їм, вічна шана їхнім сім’ям і близьким, миру і процвітання нашій державі.

Фото без опису

 

Під час заходу оплесками вдячності присутні висловили повагу до матерів загиблих в АТО корсунців.

Фото без опису

Згадували події Революції Гідності і вшанували пам’ять Небесної сотні та земляків – захисників України народний аматорський вокальний ансамбль пісні і танцю «Горицвіт» (кер. Леся Даценко), Микола Бардадим, Сергій Калініченко і народний аматорський чоловічий гурт «Манжари», народний аматорський фольклорний колектив «Голубка» (кер. Галина Вірченко), Ірина Соботович, народний аматорський вокальний ансамбль «Купава»; дует «Сестри» центру дитячої та молодіжної творчості Тамара Вінглевська і Валентина Гринюк. Головний режисер і сценарист художньо-публіцистичної вистави-концерту «Одкровення. Щоденники Майдану» Тамара Давиденко.
 

За матеріалами відділу культури і туризму Корсунь-Шевченківської міської ради
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора