Пошук

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради інформує

Дата: 05.05.2022 12:29
Кількість переглядів: 165

«На Юрія роса — не треба коням вівса.

Юрій з травицею, Миколай з косовицею.

На Юрія посій редьку, то вродить як кулак» - такі українські народні приказки казала моя мама святкуючи Юрія 6 травня. А ще навчала, що цього дня потрібно вставати вдосвіта і до сходу сонця йти на город збирати росу з молодих, соковитих росточків жита, пшениці та вмиватися нею, щоб здоровими були, а дівчата мали гарну вроду.

Багато народних прикмет має це свято. Однією з них є така: на Юрія починає співати соловейко, спів якого у всі віки не залишав байдужим жодного українця. Не один український поет присвятив цій пташці романтичні віршовані рядки. Тож свято сповіщає, що у нас вже є нагода крізь відчинене вікно послухати нічний концерт цього співака. І так хочеться, щоб в усіх куточках нашої зраненої України замість гуркоту гармат почули соловейка, щоб нарешті прийшов мир на нашу святу землю.

Сьогодні кожен з нас, хто як може, бореться з лютим ворогом. Хтось воює, хтось збирає кошти на допомогу ЗСУ, хтось волонтерить, хтось пропагує рідну солов’їну мову, а хтось докладає максимум зусиль, щоб виростити врожай не тільки для себе, а й для наших захисників та вимушених переселенців.

Наші пращури вважали, що на Юрія вже можна завершити сівбу городини, посіявши огірки, дині, кавуни, кабачки та посадивши гарбузи і квасолю. Бібліотека насіння, що працює при Публічній бібліотеці Корсунь-Шевченківської міської ради ще має насіння квасолі-спаржі, гарбуза, трішки нуту, щавлю, селери і різних квітів. Тож чекаємо любителів городини та квіткового різнобарв’я.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора