Пошук

День пам’яті жертв політичних репресій

Дата: 15.05.2022 11:27
Кількість переглядів: 308

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму. Цей день об’єднує нас у пам’яті, згуртовує у боротьбі, закликає передати правду про минуле нашим нащадкам. 


В історії нашого народу чимало сумних сторінок. Та чи не найтрагічнішими були ті, які пов’язані з репресивною політикою радянського тоталітаризму. Пам’ять назавжди закарбувала людські трагедії 1930-х  років, коли за одне лише необережне слово можна було заплатити життям. Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни. Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Майже в кожній українській родині можна знайти відбитки тих страшних подій. Ці рани не гояться ніколи. Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.


Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради та бібліотеки- філії до цього дня підготували: перегляд літератури  «Жертви політичних репресій на літературній мапі України», урок пам’яті «Трагічні сторінки історії України», виставку-реквієм «Приречені на  голгофу», тематичну книжкову виставку – спогад «Катами розстріляна віра й надія…», на якій представлені книги про репресії радянської влади щодо українців. Ці заходи спрямовані на відродження національної пам'яті, яка висвітлює питання щодо жертв політичних репресій, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру.


Сьогодні не має бути жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій, коли нас вже намагалися денаціоналізувати та втратити традиційні ціннісні орієнтири. Цим злочинам немає прощення, минуле з гірким присмаком у світлі воскреслої правди нинішньої війни постає перед нами по-новому.


Зараз Україна знову у пекельному вогні. Знову гинуть безневинні українці – цивільні і наші захисники. Знову наша держава втрачає найкращих…  Та ворогу не скорити Україну. Всі українці, як ніколи, об’єдналися задля Перемоги і ми щиро віримо, що вже скоро настане цей день, коли в нашій державі запанують українці. І він буде найкращий в нашому житті. Віримо! Чекаємо!
Слава Україні!

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора