Пошук

28 липня, на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Руси – України, згідно Закону України від 31.05.2022 №2295-ІХ встановлено нове державне свято — День Української Державності

Дата: 27.07.2022 21:15
Кількість переглядів: 145

День Української Державності запроваджений на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, а також для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Цим святом ми засвідчуємо також і повагу до Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших знаменних представників і представниць національної еліти і борців за державність та незалежність України.

В умовах збройної агресії рф проти України росія на найвищому державному рівні активно просуває фейковий образ російської держави. У цій системі дезінформації українці не є окремим народом, який має більш ніж тисячолітню історію державотворення, а є складовою триєдиного російського народу, а історія Київської Русі – етап російської державності. Ці тези фактично стають ідеологічним приводом для обґрунтування продовження збройної агресії російської федерації проти України.

День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими тисячолітніми традиціями. Українці – захисники нашої державності – нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи агресора – російську федерацію, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави – доводять, що українці – народ-військо.

Зі святом Україно! Вивчайте історію своєї країни, мову свого народу! Все буде Україна!

Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради запрошує до бібліотеки на перегляд книжкової виставки «Українська державність: витоки, становлення, розвиток». На виставці представлено книги, які розкривають історичні етапи українського державотворення, знайомлять із князями державотворцями Київської Русі та основними особистостями державотворення, історією та походженням національної символіки нашої країни, етапами становлення та історичними доленосними подіями. Бібліотекар розповість про кожну з книг та допоможе з вибором книги цікавої саме вам.

Чекаємо вас щодня з 09.00 до 18.00. Вихідний субота-неділя.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора