Пошук

«Амадока» Софії Андрухович - озеро національної пам‘яті українців.

Дата: 04.08.2022 16:48
Кількість переглядів: 222

«Амадока»- це другий значний роман Софії Андрухович, над яким письменниця працювала кілька років. Це вагома книга, у всіх сенсах. Понад 800 сторінок надзвичайно насиченого та змістовного тексту про те, що нічого не зникає безслідно: зв‘язки між минулим і сьогоденням з часом можуть не стоншуватися, а глибшати, а пам‘ять окремої людини та цілих поколінь ховає у собі багато таємниць. Це не легенький роман для відпочинку. Та тим він і захоплює.

Сюжет роману складається з трьох періодів: сучасна війна на Сході України, Голокост, Розстріляне відродження. Але центральною тут залишається сучасність.

Понівечений до невпізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам‘яті: чоловік не пам‘ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якоі здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомості, зшивати докупи спільну історію.

Загублене озеро Амадока - це насправді метафора про Україну. Наша історія - уламки міфів та легенд. І ніхто не знає напевне, чи факти, в які ми віримо, є правдивими. Адже протягом довгого часу украінці жили під владою людей, які прагнули знищити нашу історію, культуру та пам‘ять. А пам‘ять - це ми самі, тому її треба берегти. Бо, втрачаючи пам‘ять, ми втрачаємо власне обличчя.

Чекаємо всіх, хто любить глибокі, цікаві, захопливі, якісні тексти про нас, про нашу історію і взагалі про життя в Публічній бібліотеці Корсунь-Шевченківської міськоі ради. Нехай з вами вже найближчого часу станеться «Амадока»!

Книга отримана за підтримки Українського Інституту Книги.

#букля_рекомендує

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора