Пошук

5 грудня - Всесвітній день ґрунту

Дата: 05.12.2022 15:19
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day).

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Всесвітнім роком ґрунту.

Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

Основна мета Всесвітнього дня ґрунту – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа, адже саме цей ресурс є однією з основ існування кожної країни.

В Україні, як і у більшості країн світу, йде особливо небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети». В Україні більше 40 % ріллі потерпає внаслідок зменшення вмісту гумусу і поживних речовин, більше 30 % внаслідок водної і вітрової ерозії, майже 40 % внаслідок переущільнення.

Але ми можемо змінити ситуацію, якщо наше землеробство стане на шлях раціонального використання ґрунтів. Це передбачає максимальне застосування пожнивних решток, соломи, сидератів і виключення практики спалювання соломи на полях, мінімізація обробітку ґрунту, мульчування, вирощування підсівних культур, проведення моніторингу ґрунтів та застосування мінеральних добрив з урахуванням результатів агрохімічного обстеження.

Слід пам’ятати, що ґрунт – це невідновлюваний ресурс, адже протягом тривалого проміжку часу людство сприймало його як даність. Тому безкомпромісним завданням для кожного з нас за для збереження ґрунтів є їхнє екологічно раціональне використання.

Від початку повномасштабного вторгнення війська РФ зруйнували та продовжують нищити інфраструктуру та життя людей. Проте війна становить загрозу для здоров'я українців ще й у довготривалій перспективі — через забруднення довкілля. Серед всіх екосистем, що зазнають негативного впливу від воєнних дій, найбільше страждає ґрунт.

Як безпосередньо бойові дії впливають на ґрунт та родючість земель? Який ризик несуть нерозірвані снаряди і чи існують способи порятунку — у матеріалі за посиланням.

https://youtu.be/XweKUIAO7gs


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора