Пошук

Герої не вмирають!

Дата: 06.12.2022 17:06
Кількість переглядів: 196

Незадовго до нинішньої дати — Дня Збройних Сил України — родину полеглого військовослужбовця, корсунця Олександра Веділіна запросили до Черкаської обласної адміністрації. Там відбулася церемонія вручення високих державних відзнак Воїнам-прикордонникам, які виявили особисту мужність і самовідданість у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Присвоїли відзнаки Героям посмертно…

– Маю велику честь зустрітися з вами, – звернувся голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець до запрошених родин. – Складно підібрати слова, бо жодне не може стишити біль втрати і сповна висловити вдячність за таких захисників. Кожен з нас перед вами в боргу, кожен черкащанин, кожен українець. Насамперед тому, що ваші найближчі люди віддали найцінніше – життя – заради захисту нашої Батьківщини. Серед перших і найкращих були Олександр Веділін, Дмитро Ковальов і Олександр Хаблан. У нинішній важкій боротьбі вони проявили себе як мужні, незламні, віддані присязі та своїй країні Герої.

Також очільник ОВА наголосив, що ми маємо пам’ятати подвиг полеглих військовослужбовців, та вручив Ордени «За мужність» ІІІ ступеня їхнім родинам. Відзнаку Олександра Веділіна Ігор Табурець передав матері полеглого Героя Олені Андріївні Веділіній, його сестрі Ользі та двом племінницям – Анжеліні й Анжеліці. «Я пишаюся сином, – не стримувала сліз пані Олена. – Але як це важко – усвідомити і пережити таку втрату…»

До речі, сім’я Олександра Веділіна заслуговує окремої розповіді, адже лише у хороших людей міг вирости такий Син. Олена Андріївна зараз перебуває на заслуженому відпочинку, та все трудове життя сумлінно працювала, присвятивши медсестринській справі та оздоровчо-реабілітаційній. Батько ж Олександра Веділіна Олексій Пилипович чотири роки тому, на жаль, покинув цей світ, а за життя працював зв’язківцем, в «Укртелекомі». Спеціальність зв’язківця – одна із двох, отриманих їхніми синами-близнятами Олександром та Олексієм у Київському воєнному інституті зв’язку. А другий здобутий ними фах – «військовий зв’язківець», і саме він став професійним вибором сильних, розумних, сміливих братів.

Як розповідає мама хлопців, ззовні вони завжди були дуже схожі. А от за характером і життєвим ритмом – геть різні: Олексій – жвавіший і активніший, Саша – спокійніший. Та як військові вони обоє – професіонали, і мужності обом не позичати. На жаль, надважка ситуація, яка склалась після 24 лютого у Маріуполі, забрала життя Олександра. Від 31 березня 2022 року його ім’я назавжди вписане в героїчну історію української звитяжної боротьби. Цього дня капітан другого рангу, професійний військовий-прикордонник, оборонець Маріуполя Олександр Веділін поповнив ряди Небесного війська.

Раніше Олександр був відзначений державною нагородою України, відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції». Тепер додалась ще одна висока нагорода. Посмертно… Названо на честь Олександра Веділіна й корсунську вулицю, на якій він народився і жив, на якій донині живе його мама. «Не можу звикнути… Бачу ім’я сина на табличках – і серце щемить. Пишаюсь ним безмежно, але біль втрати теж не має меж», – зітхає мама Героя.

Олександр Веділін та всі полеглі Захисники України залишилися в бою назавжди. Але вони житимуть у нашій історії – історії перемоги нашої країни.

Герої не вмирають!

Інформація та фото: Олена Марчик.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора