Пошук

15 лютого — День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2023 15:12
Кількість переглядів: 92

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цей день встановлений Указом Президента України в 2004 році та приурочений до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року. Участь у війні в Афганістані взяли понад 160 тисяч українців. Понад 3000 осіб загинули.

Після Другої світової війни війська Радянського Союзу брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. Війна тривала 10 років — з 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року. Пік бойових дій припав на 1984-1985 роки.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою війною Радянського Союзу, але для тисяч солдатів-строковиків, які пройшли через цю війну — це було виконання їхнього обов’язку, який на них покладала держава.

Тисячі воїнів-афганців одними із перших пішли добровольцями у 2014 році, бо були одними із небагатьох, які мали бойовий досвід. І сьогодні вони захищають Україну від російського агресора. Серед них є герої, що віддали життя за Україну.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у відділі абонементу Публічної бібліотеки Корсунь-Шевченківської міської ради організована виставка-дата під назвою «Мужність залишається в віках». До уваги користувачів бібілотеки представлені книги про війну в Афганістані, художні та публіцистичні твори, в яких відображено мужність і героїзм наших бійців.

Сьогодні, 15 лютого, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, відбулося покладання квітів до пам'ятника загиблим воїнам-афганцям, вихідцям з Корсунщини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора