Пошук

День Державного Герба України.

Дата: 19.02.2023 12:28
Кількість переглядів: 95

Саме 19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю Постановою Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття, який має статус малого герба та є головним елементом майбутнього великого герба.

Малий Державний герб – один із державних символів України нарівні з Конституцією, прапором і гімном. Зображення герба розміщується на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.

Вже багато століть герб єднає українців та надає сил. Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності.

Як зазначає Інститут національної пам'яті, історія Тризуба налічує тисячі років. У давнину він був знаком княжого роду Рюриковичів – правителів Русі. За часів Української Народної Республіки він був затверджений державним гербом України, що наголошувало на наступності з попередніми періодами історії нашої країни.

У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система таврувала його як «націоналістичний знак», використання Тризуба заборонялося, «винуватців» жорстоко карали.

Вибравши Тризуб малим гербом після проголошення Незалежності, Україна продемонструвала спадкування традицій УНР.

Російська агресія у Криму розпочалася зі знищення Тризуба як маркера української ідентичності. Під час повномасштабного вторгнення РФ український герб відіграє важливу роль, як символ стійкості, героїзму та прагнення до незалежності, які демонструє весь український народ.

Вітаємо українців із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні!

Цінуймо та шануймо наші символи!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора