Пошук

День пам'яті Героїв Небесної Сотні!

Дата: 20.02.2023 08:46
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

20 лютого в Україні вшановують День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня у центрі столиці, на Майдані Незалежності, загинуло найбільше активістів Революції Гідності.​​​​​​​

Указом президента України від 11 лютого 2015 року дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні.

18 – 20 лютого 2014 року під час Євромайдану на Інститутській вулиці у Києві бійці підрозділу «Беркут» розстрілювали протестувальників. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення близько 50 осіб.

Наступного дня на Майдані відбулося прощання із загиблими, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання лунала пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Революції гідності, яким посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземних громадян нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні (посмертно). Це були люди різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Найстаршому – Івану Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарію Войтовичу – лише 17.

Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму.

Герої Небесної Сотні − теперішній голос нашого сумління. Це наш біль і наша гордість, наші сльози і душевний щем вдячності за все, що вони зробили для нас.

Слава Героям Небесної Сотні, слава українським воїнам, які з гідністю та честю виконують свій святий обов’язок захисту нашої Батьківщини. Будьмо гідні своїх героїв, які віддали свої життя за нашу свободу та право на вільний розвиток. Слава Україні!

Історія нинішніх подій в Україні щодня викарбовує нові імена героїв-захисників держави у книзі вічної пам’яті. На її сторінках назавжди залишилися спогади про тих, хто загинув під час Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні.

Ми Єдина країна! Ми всі прагнемо одного – миру, спокою, міцної і квітучої держави та чистого неба над головою. Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні у наших серцях.

Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора