Пошук

Виїзна нарада щодо покращення гідрологічного та екологічного стану річки Рось.

Дата: 14.04.2023 16:35
Кількість переглядів: 153

Фото без опису

За ініціативи начальника Черкаської ОВА Ігор Табурець на території нашої громади відбулася виїзна нарада щодо покращення гідрологічного

та екологічного стану річки Рось. Проводив нараду заступник голови Черкаської ОВА  Турченяк Олександр

Участь у нараді взяли представники обласної військової адміністрації, контролюючих органів, районних військових адміністрацій, залучених до спільної ініціативи громад.

Останніми роками перед нами гостро стоїть завдання щодо поліпшення стану р. Рось. Ситуація невтішна: негативно впливають на екологічний стан р. Рось надмірна зарегульованість стоку річки, зменшення водності, забруднення стічними водами, забудова і розорюваність берегів, відсутність встановлених меж прибережних захисних смуг водних об’єктів.

— Проблеми річки Рось є надзвичайно актуальними та зачіпають інтереси значної кількості громад. Їх вирішення не можливе лише на місцевому рівні, а потребує вжиття спільних заходів та консолідації зусиль центральних органів виконавчої влади, а також органів державної влади інших областей, - зазначив Олександр Турченяк, а також закликав учасників наради до активної роботи та співпраці.

Зі свого боку в.о. міського голови Віталій МАЦЮК поінформував про проведену нашою громадою роботу, яка триває і зараз. Продовжуємо залучати більшу кількість територіальних громад до співпраці. На своєму рівні ми докладаємо максимальних зусиль для того, щоб дати поштовх вирішенню спільної екологічної проблеми.

Фото без опису

На нараді також було заслухано заступника начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області Сергія Журавля щодо моніторингових досліджень стану р. Рось та основних забруднювачів, а також стану розроблення планів управління річковими басейнами. Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Поліщук докладно зупинився на здійсненні державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони водних ресурсів річки Рось. Людмила Радняна, заступник начальника Головного управління Держпродспожислужби у Черкаській області, наголосила на дотриманні вимог санітарного законодавства на водних об’єктах в басейні р. Рось. Перший заступник голови Звенигородської РДА Дмитро Задеряка порушив питання щодо санітарних скидів води, їх норм. Як пояснила т.в.о. начальника Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОВА Довга Людмила, усі водосховища працюють відповідно до Правил експлуатації, які затверджуються Держводагенством. Ці правила не зовсім відповідають вимогам сьогодення. Тож однією із пропозицією була — переглянути ці правила на центральному рівні.

Фото без описуФото без описуФото без опису

За результатами наради дано ряд пропозицій, які будуть узагальнені Управлінням екології та природних ресурсів Черкаської ОВА. Чіткі пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань з покращення гідрологічного й екологічного стану річки Рось будуть представлені на Міжвідомчій комісії при Міндовкіллі, участь у якій, крім Черкаської області, візьмуть Київська, Житомирська та Вінницька області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора