Пошук

Медичний фронт: як розвивається багатопрофільна лікарня у воєнних реаліях 

Дата: 27.07.2023 15:58
Кількість переглядів: 803

Якими б не були часи, та збереження і порятунок людського здоров’я завжди залишається надважливим. У воєнних реаліях – передусім. Адже саме здоров’ям цивільні українці масово платять за пережиті від війни страждання. Саме його нині втрачають військові з кожним днем на фронті. І саме здоров’я, на жаль, – під постійною загрозою. 

 

Тож безсумнівно гострою є потреба не лише в утриманні, а й у покращенні рівня медицини на місцях. Бо, як не страшно це констатувати, саме до лікарні вестимуть всі дороги, навіть коли війна залишиться далеко позаду: фізичні й емоційні рани нам ще довго доведеться загоювати.

 

Нещодавно завітавши до Корсунь-Шевченківської багатопрофільної лікарні, вже з порога, неозброєним оком, тут можна відмітити зміни. Позитивні. Оновлений зал з рецепцією приємно вразив тим, що на вході передбачено доступність пересування для людей з інвалідністю.  

Фото без опису

Отже, пандуси й поручні допоможуть дістатися їм до реєстратури. А щоб забезпечити безбар’єрний доступ до всіх поверхів поліклініки, зараз медзаклад активно працює над одним із найскладніших питань – облаштуванням ліфта. Так, справу вдалось успішно запустити в роботу: на сьогодні замовлене виготовлення проєктно-кошторисної документації на ліфт. Розпочнуть роботи з облаштування, владнавши всі юридичні й документальні питання.  

Фото без описуРухаємось далі. На першому поверсі ремонт завершили повністю: тепер тут стало світло і комфортно. До того ж у поліклініці зробили рентген-кабінет, закупили туди новий цифровий рентген-апарат, який уже встановили і наразі чекають погодження від Північної інспекції Держатомрегулювання на його експлуатацію.

 

Піднімаємось на другий поверх, у хірургічне відділення. Тут активно тривають ремонтні роботи, і водночас встановлюється відеонагляд та пожежна сигналізація. Повністю оновили операційну: закупили нові операційні столи та лампи.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

***

Мабуть, немає людини, яка заперечить доцільність оновлення нашої лікарні та її наповнення медобладнанням. Адже від цього значною мірою залежить, чи вдасться нашій громаді зберегти потужний медзаклад, який у перспективі увійде в спроможну мережу госпітального округу. 

 

Водночас містянам, звісно ж, цікаво, за які кошти здійснюються всі роботи. Отже, частково фінансування йде з місцевого бюджету, частково залучаються кошти НСЗУ, а це – зароблені власною працею кошти. Нагадаємо, медзаклади укладають договір із Національною службою здоров'я, а НСЗУ в свою чергу відшкодовує лікарням кошти за надані пацієнтам медичні послуги. Щоб більше заробляти, заклад повинен раціонально розвивати спектр послуг.

 

Враховуючи масштаб виконаних робіт, очільник Корсунь-Шевченківської лікарні та депутат міської ради Олександр Матвієнко зумів налагодити роботу таким чином, щоб навіть у воєнний час медзаклад, яким він керує, достатньо заробляв самотужки, а також не був позбавлений підтримки місцевої ради. Так, лише за останній рік у лікарні зроблено більше, ніж за багато попередніх років.

 

До речі, не залишили поза увагою й реанімаційне відділення. Туди закупили за кошти місцевого бюджету якісні сучасні ліжка, а за кошти НСЗУ буде повністю оновлено реанімаційну залу.    

Фото без опису

***

Окрім робіт всередині, власне, лікарні, давно назріла потреба в ремонтах приміщень пральні та дезкамери. Цьогоріч їх нарешті вдалося розпочати і активно здійснювати. Після завершення ремонтних робіт там будуть встановлені нові пральні машини і дезкамери. Також заасфальтовано заїзд на територію з того боку, яким в заклад дістається швидка допомога.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Втім, чи не найбільшою гордістю лікарні є облаштоване відповідно до всіх норм укриття. Ремонт у ньому зробили за кошти місцевого бюджету, замінили всі вікна і двері. Просторе приміщення з двома санвузлами, численними кімнатами, охайно побіленими стінами є свідченням того, що тут, у лікарні, подбали про головне – про безпеку. А отже, подбали про майбутнє закладу. Віримо, воно буде благополучним, адже поки маємо лікарню – маємо все. Цю істину підтвердить кожен, хто бодай раз у житті знайшов тут порятунок.

 

Олена МАРЧИК (за інформацією газети «Надросся»)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора