Пошук

День української писемності та мови.

Дата: 27.10.2023 10:55
Кількість переглядів: 118

Фото без опису

27 жовтня українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.

День української писемності та мови — державне свято, яке було започатковано 9 листопада 1997 року указом президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Його відзначали у день пам'яті преподобного Нестора-літописця. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря. За старим календарем свято припадало на 9 листопада.

Проте з 2023 року у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар день пам'яті преподобного Нестора-літописця відзначають 27 жовтня. Тому президент Володимир Зеленський підписав указ №455/2023 про перенесення дати святкування Дня української писемності та мови також на 27 жовтня.

Напередодні цього свята Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради провела мовознавчу годину «Мовою рідною світ пізнаю», на яку завітали студенти І курсу Корсунь-Шевченківського педагогічного коледжу.

Для тих, хто не перестає вчити й плекати нашу рідну українську мову, наша бібліотека підготувала виставку-калейдоскоп «Слово – то мудрості промінь». Всім відомо, що свою рідну мову треба вивчати все життя. Останнім часом, дякуючи українським видавництвам, ми можемо запропонувати читачам багато різноманітних книг. Якщо ви сумніваєтесь, як сказати українською правильно, якщо хочете висловитись образно, якщо мрієте говорити красиво та виразно чи вражати публічною промовою то представлені книги допоможуть вам удосконалити своє мовлення.

Сподіваємось, бібліотечні книги, представлені на цій виставці, будуть цікавими й корисними для відвідувачів.

Урешті-решт, День української писемності та мови можна святкувати хоч кожного дня. Плекати українське слово та пам’ятати пращурів – ось найдієвіший інструмент у боротьбі з посяганнями не тільки на мову, а й на нашу державність



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора