Пошук

БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ – СПІЛЬНЕ ЗАВДАННЯ ВЛАДИ ТА БІЗНЕСУ

Дата: 04.01.2024 09:02
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

Проблеми інвалідності пов’язані з наявністю чисельних соціальних бар'єрів, які не дозволяють особам з інвалідністю активно включатись до життя суспільства й повноцінно брати участь у ньому в силу таких фізичних бар’єрів як: сходинки на підходах та всередині громадських будівель і житлових будинків, по яких неможливо піднятися, дверні отвори, надто вузькі для інвалідних візків, високі бордюри, що перешкоджають вільному руху інвалідних візків, громадський транспорт, більшістю якого неможливо користуватися особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення у зв’язку з відсутністю пристосованості до потреб цих верств населення тощо. Тому спільною задачею влади, керівників підприємств, установ, організацій та приватних структур повинно стати створення умов для безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на місцевому рівні.

Зважаючи на важливість запровадження норм і стандартів безбар’єрності у нашій громаді, звертаємося до керівників, власників об’єктів громадського обслуговування, торгових об’єктів, які здійснюють свою господарську діяльність на території міста та сіл Корсунь-Шевченківської територіальної громади. Просимо вжити необхідних заходів для забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до підпорядкованих будівель і споруд. Людина, яка користується кріслом колісним або є незрячою, повинна самостійно зайти на об’єкт та вільно в ньому пересуватися, в разі потреби  скористатися евакуаційним виходом. Також, об’єкт повинен мати вхідну групу в рівень з підлогою (або нормативний пандус чи підйомник), ширину всіх дверей не менше 90 сантиметрів, підйомник (або бути одноповерховим), тактильні направляючі та одну мнемосхему при вході. Крім цього, необхідно організувати місця для паркування автомобілів осіб з інвалідністю на прилеглій території того чи іншого об’єкту.

Також, відповідно до ч.7, ст.38 Закону України від 21.03.1991 № 876-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (зі змінами від 15.07.2021 № 1664-IX), суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити першочергове обслуговування осіб з інвалідністю та розмістити відповідне оголошення в місцях прийому чи обслуговування громадян.

Давайте будемо відповідальними та спільно працювати задля створення зручного, комфортного та безбар’єрного простору для всіх мешканців та гостей нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора