Пошук

19 квітня - міжнародний День Проліска

Дата: 19.04.2024 14:26
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Проліски ( лат. Galanthus) – ранні та особливо ніжні вісники весни. Це перші квіти після тривалих зимових холодів. Тому вони особливо приваблюють своїм тендітним виглядом, яскравим кольором та запашним ароматом.

Для того, щоб відзначити перші ознаки весни з появою цих квіток, було створено міжнародний День проліска. На теренах України ці рослинки з’являються ще у березні. А от у Великобританії – країні походження свята – квітки починають пробиватися крізь холодну землю у середині квітня. Тому День проліска з 1984 року святкують на “екваторі” весни.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ПРОЛІСКА?

Саме свято з’явилося в Британії, вперше його відсвяткували 19 квітня 1984 року. В Англії ці квіти є надзвичайно популярними і ставляться до них з особливою дбайливістю. Жителі Туманного Альбіону вважають, що проліски, що ростуть на домашньому квітнику, вбережуть родину від злих духів. Тому у Великобританії проліски вирощують та розводять з таким же завзяттям, як тюльпани в Нідерландах.

Проте така популярність пролісків зумовлена тим, що вони – перші квіти весни, які сповіщають, що зима здає свої позиції, а тепло отримало перемогу над холодом.

ГАЛАНТУС – ДИВО ПРИРОДИ

Люди звернули увагу на пролісок ще у 1000 році та вважали його запорукою чистоти та непорочності. Рослину можна знайти в різних куточках нашої планети. В залежності від клімату, період її цвітіння може коливатися від середини січня до середини квітня. Є багато різновидів пролісків, деякі з них занесені до Червоної книги.

У світі налічується рівно 18 різновидів галантусів. Також є природні гібриди.

НАЙПОШИРЕНІШІ ВИДИ
  • Білі проліски, їх ще називають галантусом білосніжним. Це квітка білого кольору, яка розпочинає розквітати найраніше та має найдовший період цвітіння. Ці рослини мають довжину 10 см та делікатні білі квітки з плямкою жовтого кольору в центрі. Відрізняються яскравим ароматом.

  • Снігові проліски зустрічаються найчастіше. Їх можна побачити у зонах лісів Центральної Європи. Це рослини довжиною до 15 см з пласкими листками та білими квітками у вигляді дзвіночків.

  • Проліски Ельвеса ростуть в Малій Азії. Загалом це великі квітки висотою до 20-25 см з широкими листками зелено-блакитного кольору. Самі суцвіття також досить великі, мають кулеподібну форму.

НАЗВА ПРОЛІСКА РІЗНИМИ МОВАМИ

На латині рослину називають «Galanthus», що в дослівному перекладі означає молочна квітка.

Німецькою мовою пролісок називають «сніговим дзвіночком», англійською – «сніговою краплею», чеською – «сніжинка». Українська назва «пролісок» свідчить про те, що він в буквальному розумінні цього слова пробивається з-під снігу. І справді, на галявині ще лежить сніг, та теплі сонячні проміння пробуджують до життя цю тендітну квітку.

ЛЕГЕНДИ ПРО ПРОЛІСКИ

-Ці квіти згадуються у творах Гомера, саме вони стали надійним захистом для Одіссея, оскільки відвернули від нього гнів та прокляття чаклунки Цирцеї.

-Доволі поширеною та популярною є історія про наших прабатьків – Адама та Єву. Говорять, що після їхнього вигнання на Землі почав йти сніг. Перша пара з сумом згадала про тепло та затишок Едемського Саду, а Єва навіть заплакала. Зворушений її сльозами Бог перетворив сніжинки на витончені квітки. Вони стали для людей надією на порятунок.

-Ще одна легенда розповідає нам про богиню квіток – Флору. Вона мала підготувати своїх підопічних до карнавального балу. У зв’язку з цим підбирала відповідні костюми. Сніг також виявив бажання взяти участь в урочистому святі, з цим проханням він звернувся до квіток. Проте всі рослини відмовили йому у допомозі, оскільки боялися холоду, і тільки проліски погодилися вбратися у білосніжне покривало.

-У жителів Київської Русі були свої повір’я про проліски. Ці квіти здавна вважалися тут символом мужності та доблесті. Адже коли зима не хотіла відступати та продовжувала воювати з весною, квіти відмовилися підтримати весну та не розквітали, боячись холоду. Лише проліски виявили свою вірність весні та вибралися з-під снігових завалів. Як тільки-но з’явилися перші пелюсточки, сонце зігріло їх та разом з Весною перемогло Зиму.

-Ще одна цікава легенда передається від покоління до покоління у польському народі. Якось в горах проживала одна щаслива родина. У батька та матері було двоє дітей: хлопчик та дівчинка. Коли братик захворів, а на його лікування треба було віднайти свіжі рослини, сестричка відправилась у ліс на пошуки. Проте була одна проблема, на дворі була зима, а все кругом було вкрито снігом. Дівчинка заплакала від відчаю, а краплі її гарячих сліз розбудили перші весняні квіти – проліски. Таким чином, життя дитини було врятоване.

ЦІКАВІ ФАКТИ
  • Пролісок, як і нарцис, належить до родини амарилісових.

  • Важливо знати, що в цибулинах цих квітів міститься отруйна речовина, яка є небезпечною для людського організму. Проте, з цибулин одного різновиду проліски, видобули галантамін. Ця речовина є цілющою лікарською сполукою, яку використовують у лікуванні порушень центральної нервової системи.

  • Хобі, пов’язане з колекціонуванням цих квітів, називають галантофілією. І дійсно в світі є багато колекцій пролісків. Найбільшою з них є колекція Колсбурн-парку (Великобританія).

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ПРОЛІСКА?

Ця дата дає чудову можливість звернути увагу на те, що зима вже позаду, і настають перші теплі весняні дні. 19 квітня природа порадує своїм весняним теплом та красою. На торгових майданчиках можна побачити продавців з букетами перших квітів. Не поспішайте їх купувати, адже таким чином ви підтримуєте винищення рослин, що належать до Червоної книги та порушуєте чинне законодавство. Краще насолоджуватися квітами, що ростуть в дикій природі чи у квітнику.

У День проліска в природних зонах, парках, заповідниках, школах проводяться заходи, які мають на меті привернути увагу різних поколінь до важливості цієї весняної квітки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора